Ook vervuild zand in Laren

Laren Afvalverwerker Vink heeft in Laren 23 ton vervuilde grond geleverd. Dat blijkt uit een uitzending van het programma Zembla. Ook in Barneveld en Almere is foute grond afgeleverd.

In Laren is de certificering niet goed gegaan, laat een woordvoerder van de gemeente Laren weten. "Dat betekent dat er mogelijk stoffen in het zand aanwezig zijn waardoor het zand niet voldoet aan de eisen van het certificaat."

Om schade te voorkomen

Op welke locatie het zand gebruikt is, wordt door de gemeente Laren niet vrijgegeven. "Om eventuele schade voor de bewoners in de omgeving te voorkomen." De betrokkenen zijn persoonlijk bezocht en geïnformeerd, laat zij ook desgevraagd weten.
"Voor bewoners met vragen en voor bewoners die we niet persoonlijk konden spreken, is een brief afgegeven waar zij terecht kunnen met vragen." Mochten betrokkenen nadere acties wensen, dan gaat de gemeente in overleg om na te gaan wat wenselijk is.

Economisch delict

Overigens blijken er uit de onderzoeksresultaten geen gezondheidsrisico's te zijn. "Het is eerder een economisch delict omdat de certificeringsprocedure van het zand niet goed is gegaan."


Wafelactie voor Skate4AIR bij AH Blaricum

BLARICUM De jaarlijkse Skate4AIR-stroopwafelactie bij Albert Heijn Blaricum vindt op vrijdag 11 januari plaats.

Vincent Gaakeer van Stroopwafelkraam.com, Skate4AIR-ambassadeur Jochem Uytdehaage en vrijwilligers zijn tussen 08.00 en 21.00 uur te vinden in de winkel aan de Huizerweg 8. Er zijn ook glutenvrije stroopwafels.

Van dodelijk naar chronisch

De opbrengst van de actie is voor Skate4AIR. Deze organisatie wil mensen met taaislijmziekte (Cystic Fibrosis) een normaal leven geven.

"Dat doel is dichterbij dan ooit. Over tien jaar hopen we dat Skate4AIR niet meer nodig is. Mede dankzij onze inspanningen is taaislijmziekte dan veranderd van een dodelijke in een chronische ziekte, waar goed mee te leven valt", aldus de organisatie op haar website.