De reproductie van 'Vlasschuur in Laren'.
De reproductie van 'Vlasschuur in Laren'.

Max Liebermanns 'Vlasschuur' duikt op in het Duitse Dresden

Het schilderij 'Flachsscheuer in Laren' (1887) van de beroemde Duitse impressionist Max Liebermann is opgedoken bij het veilinghuis Schmidt.

LAREN Het gaat hierbij niet om het origineel, maar een goede kopie - in 1910 gemaakt - door Marta Henckel-Pilnay. De ontdekking werd gedaan bij Schmidt, kunstauktionen in Dresden.

Het namaken van werken van (oude) meesters, om zo kennis te nemen van technieken en composities, vormde vroeger een essentieel onderdeel in de opleiding van een kunstenaar.
Maar waar jonge schilders na-aapten om te leren, kopieerden ervaren kunstenaars voor de kost. Vooral interessant voor verzamelaars, want kon het origineel niet gekocht worden, dan was een goede imitatie zelfs een geliefd alternatief.

Vervalsingen

Om vervalsingen tegen te gaan, was het de kopiist alleen toegestaan kopieën met van het origineel afwijkende afmetingen te vervaardigen. De reproductie van Marta Henckel-Pilnay meet dan ook 118,3 x 190 centimeter; 17 centimeter kleiner dan het origineel dat tentoongesteld wordt in de 'Alte Nationalgalerie' van Berlijn.
Het schilderij 'De Vlasschuur' is over de hele wereld bekend omdat Liebermann, vriend van Jozef Israëls (de Haagse Schoolschilder die eind 19de eeuw Laren 'ontdekte'), het stoffige en ongezonde werk heeft geschilderd van de vlasspinsters uit Laren. Aanvankelijk werd hem dat niet toegestaan maar door tussenkomst van de schilder Albert Neuhuys kreeg hij alsnog toestemming van de eigenaar die bang was dat het schilderen van de spinsters vertragend op hun arbeid zou werken.

Atelier

Naast Max Liebermann werkten ook - toen Jan Hamdorff de vlasschuur van de eigenaar kocht, er een verdieping op plaatste en er een kunstenaarsatelier in vestigde - kunstenaars als Arina Hugenholtz, Albert Neuhuys, Frans Langeveld, David Schulman, Willem Knip en Derk Meeles en zijn vrouw Loes van Groningen in de schuur. De laatste twee kochten de vlassschuur uiteindelijk van Jan Hamdorff. Afgelopen week werd het grote schilderij door Leo Janssen samen met Bertus Bouman in zijn bus vanaf het Oost-Duitse veilinghuis naar het depot in Hoofddorp vervoerd. Het schilderij krijgt later ongetwijfeld een mooie plek op een historische locatie in Laren, meldt Janssen.

Reproductie Marta Henckel-Pilnay is 17 centimeter kleiner