De brandweer uit de omliggende gemeenten rukte uit.
De brandweer uit de omliggende gemeenten rukte uit. Foto: Bob Awick

Schade-expert meldt: houten villa total loss

Een uit omstreeks 1920 daterende villa aan de Vredelaan 9 is total loss. Dat meldt de schade-expert die op de ochtend na de brand komt kijken.

LAREN In een vrijstaande woning aan de Vredelaan is in de nacht van zondag op maandag brand uitgebroken. De overburen hoorden rond half één een 'knetterend geluid' en alarmeerden de brandweer. Dat had de bewoonster ook gedaan, meldt brandweerwoordvoerder Thomas Kos. Zij was als enige in de woning aanwezig en wist zichzelf in veiligheid te brengen.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen uit het dak. "We hebben direct opgeschaald naar 'grote brand' en ook het groot watertransport werd gealarmeerd. Dit is overigens niet daadwerkelijk in gebruik genomen", meldt Kos. De intensiteit van het vuur was ontzettend hoog. "Voor onze veiligheid hebben we gekozen om de brand van buitenaf te blussen en niet naar binnen te gaan."
De brandweer van Laren kreeg onder meer assistentie van de collega's uit Huizen, Hilversum en Bussum. Het sein 'brand meester' werd om 2.10 uur gegeven. Toen was uitbreiding van het vuur niet meer mogelijk.
De schade is enorm. "De hele kap is weg", vertelt Kos. De op het terrein aanwezige bijgebouwen zijn behouden gebleven, wel heeft een hal waterschade opgelopen. Van angst voor het overslaan van vuur naar de bomen of naastgelegen woningen was geen sprake. "De rook ging omhoog en er was geen vliegvuur. Het was redelijk vochtig weer en er was weinig tot geen wind." Het nablussen duurde tot vroeg in de ochtend. In de loop van maandagmorgen werd de woning nogmaals gecheckt door brandweerlieden. De politie heeft geen aanwijzingen voor brandstichting.
De villa is een beschermd gemeentelijk monument en stond te koop voor 1.389.000 euro bij Van Trigt Makelaars. Jarenlang werd op dit adres kinderdagverblijf Joukje gerund. Per 1 juni 2016 is het bedrijf verwijderd uit het Landelijk Register Kinderopvang. Dat gebeurde op verzoek van de houder.

De vlammen sloegen uit het dak.
De ochtend na de brand.