Speel-o-theek onmisbaar bij taalbevordering.
Speel-o-theek onmisbaar bij taalbevordering. Foto: Bibliotheek

Samen lezen en spelen bevordert taal bij kinderen

Laren/Blaricum Speel-o-theek 't Gooi - met ruim 1.700 stuks speelgoed - is uitermate geschikt bij de ondersteuning van het leren van een taal. De VoorleesExpress heeft dan ook voor haar vrijwilligers een abonnement bij de speel-o-theek (gevestigd in Huizen).

De VoorleesExpress is een project van de bibliotheek waarbij vrijwilligers voorlezen bij gezinnen om zo kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand een steuntje in de rug te geven. Een half jaar lang komt de vrijwilliger wekelijks bij hen thuis om voor te lezen en samen met de ouders te werken aan taal- en leesplezier.
Voorleesvrijwilliger Tineke Matthijssen: "Ik maak naast het voorlezen graag gebruik van het speelgoed van de speel-o-theek. Samen een spelletje doen en vooral het met elkaar erover praten is een heel laagdrempelige manier om spelenderwijs met taal te oefenen. Zo maak ik elk bezoek afwisselend. De kinderen kijken er echt naar uit."

Dalila Bakir, coördinator VoorleesExpress: "Met het abonnement kunnen de voorlezers speelgoed lenen en meenemen naar de voorleesbezoeken bij het gezin. Want spelen en voorlezen bevordert de taalontwikkeling van het kind. De voorlezer leest interactief voor. Dat betekent dat je over van alles en nog wat een gesprekje aangaat met het kind. Tijdens het lezen en spelen kun je van alles aanwijzen en benoemen. Met boeken, spellen en taalspelletjes maken de vrijwilligers er een leerzaam feestje van."
Speel-o-theek 't Gooi wordt gerund door vrijwilligers. Extra handen zijn altijd welkom; geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Miriam Kos via miriam@speelotheek-gooi.nl. Ook de VoorleesExpress wil in contact komen met mensen uit Huizen, Laren en Blaricum die willen helpen met taalbevordering; aanmelden via voorleesexpress@bibliotheekgooienmeer.nl.