Jeugd in Friersdale.
Jeugd in Friersdale. Foto: Sjaak van Weegen

Lezing over 't leven in Friersdale

Eemnes In gebouw De Schoter aan de Wakkerendijk 66 wordt woensdag 13 februari om 20.00 uur door Sjaak van Weegen (61) een presentatie gegeven over de ontwikkeling van de leefomstandigheden in Friersdale. "Om een duidelijker beeld van de huidige leefomstandigheden te geven", zegt de Eemnesser, die dan foto's en filmpjes toont van zijn bezoek dat hij vorig jaar met zijn gezin aan Zuid-Afrika bracht.

Ruim vijftig jaar geleden startte zijn oom - pater Wijnand van Wegen - vanuit een missiepost met het geven van hulp aan de mensen die wonen in Friersdale en omgeving. In de afgelopen halve eeuw is er veel veranderd. Met deze presentatie wil Van Wegen laten zien wat er met hulp vanuit de regio Gooi en Eemland in Zuid-Afrika is opgebouwd. Daarnaast is er ruimte voor gesprek en discussie over de uitdagingen die er nog liggen in de nabije en verdere toekomst. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.
Sjaak van Wegen: "Een van de veranderingen die momenteel in Friersdale plaatsvinden, is het gebruik van digitale communicatiemiddelen. Als je vijftig jaar geleden emigreerde naar een dergelijke plaats op aarde dan kwam je eigenlijk in een andere wereld terecht. Contacten met de 'oude wereld' waren er alleen nog via brieven, die dan heel lang onderweg waren. Later kwam daar de telefoon bij. Dankzij de socialemediakanalen van tegenwoordig is er in communicatief opzicht veel veranderd in het contact tussen Friersdale en Eemnes. Zelfs in Friersdale zie je dat ook een deel van de inwoners (voornamelijk jongeren) beschikt over bijvoorbeeld een mobiele telefoon."
Het bestuur van de stichting wil in de nabije toekomst nog veel meer in gaan zetten op wederzijdse communicatie via onder andere social media. "Zo kan de innige band tussen Nederland en Friersdale ook in de toekomst blijven bestaan."