College kiest voor dekkend AED-netwerk

Blaricum Het college heeft een voorstel aangenomen om te komen tot een dekkend AED-netwerk in Blaricum. Doel is om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand te vergroten. De gemeente gaat daarvoor een samenwerking aan met Stan, een organisatie die gemeenten ondersteunt bij de implementatie van het oproepsysteem.

Het inzetten van AED's behoort niet tot wettelijke taak van de gemeente. Toch wil Blaricum de AED's in de buitenruimte faciliteren en de kracht van de samenleving vergroten. Uiteindelijk voor de veiligheid van inwoners.
In november nam de gemeenteraad de motie aan: 'Wat te doen, als elke seconde in Blaricum telt'. Met de motie gaf de gemeenteraad het college opdracht om de mogelijkheden van burgerinitiatieven te onderzoeken om deelname aan AED-projecten te stimuleren en om inwoners te motiveren zich aan te melden als burgerhulpverlener.
De landelijke stichting HartslagNu heeft het functioneren van de AED's bij Stan ondergebracht. Stan zet zich ook in voor de 6-minutenzones en ondersteunt gemeenten met de implementatie van het oproepsysteem, waaronder het werven van burgerhulpverleners. Met een goed netwerk van burgerhulpverleners kunnen sterfgevallen door hartstilstanden worden voorkomen.
Blaricum kent al particuliere initiatieven die een bijdrage leveren aan een dekkend AED-netwerk. Deze initiatieven worden betrokken bij het project. Net als de bestaande eigenaren van AED's, zoals sportverenigingen, EHBO-verenigingen en buurtpreventieverenigingen.
Ook burgerhulpverleners worden? Kijk op www.hartslagnu.nl.


Boekbinder in Lindenhoeve

Laren Wie een oud, uit elkaar gevallen boek bezit en graag wil dat het er weer netjes uit komt te zien, kan zaterdagmiddag 16 februari terecht in de Lindenhoeve aan de Burg. van Nispenstraat 29.

Boekbinder Cok de Zwart uit Baarn is dan tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig. Belangstellenden die graag willen dat hun oude boek fraai wordt opgeknapt, kunnen dan bij hem terecht. Hij kan ook ander bindwerk doen, zoals inbinden van tijdschriften en dergelijke.