De ruime ontvangsthal.
De ruime ontvangsthal. Foto's: Bob Awick

'Totaalplaatje klopt' binnen nieuwste 'aanwinst' voor Laren en 't Gooi

'Rustgevend', 'geweldig' en meerdere keren 'een aanwinst voor de regio'. Zomaar wat termen die voorbijkomen tijdens de open dagen binnen Crematorium Laren.

LAREN In de frisse ruime hal heet Natalie Temming-Tap - samen met Guus Temming de initiatiefnemer van het crematorium - de nieuwsgierigen in het pand op het 'driegemeentepunt' (Laren, Baarn, Hilversum) hartelijk welkom. "Gisteren waren er al 400 bezoekers", vertelt zij tijdens de tweede van vier open dagen. "Dan merk je dat in deze regio hier behoefte aan is."

Het gebouw telt maar liefst drie koffiekamers, waarbij koffiekamer 1 en 2 (deels) kunnen worden samengevoegd. Tijdens de open dag staat hier koffie met een koekje (geen cake dus) klaar voor de (toch vooral oudere) aanwezigen. Zij zijn allen nieuwsgierig, maar komen toch ook vanwege een persoonlijke reden. "Ik was al nieuwsgierig, maar er komt inderdaad ook een overlijden aan", zegt een Baarnse, die bovendien werkzaam is binnen het verderop gelegen Amerpoort. "Ik werk dus al met ouder wordende mensen. En hier is een heel rustgevende sfeer. Helder ook. Met mooie kleuren."
Een echtpaar uit Hilversum dat de stilte-aula bekijkt, vindt het nieuwe pand helemaal geweldig. "We zijn overdonderd, vooral die dure lampen komen mooi uit." De Hilversumse fietst regelmatig vanuit haar woonplaats naar het iets verderop gelegen tuincentrum en heeft het crematorium dus opgebouwd zien worden. "En nu was ik benieuwd naar het resultaat", bevestigt zij. "Die kunstplanten vind ik jammer, maar verder is het een prachtige ruimte. En het is mooi dat er een vleugel staat."
"Er is behoefte aan", beseft ook een echtpaar uit Eemnes. "Voorheen moest je helemaal naar Bilthoven of Amersfoort. En dit ziet er netjes uit: een gastvrije ontvangst, ruim parkeren. Het totaalplaatje klopt. Je ziet dat deze mensen jarenlange ervaring hebben."

De stilte-aula.