Lichte tot matige vorst, in weekeinde minder koud

Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich donderdag naar het Noordzeegebied uit. We blijven dan nog in de koude lucht met lichte tot lokaal matige vorst. Tijdens het weekeinde veroorzaakt een actieve depressie boven de Noordzee wisselvallig weer. Door aanvoer van tijdelijk minder koude lucht gaat het om regen of een mix van regen en winterse neerslag.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het circa -6 graden (matige vorst). Overdag is het vrijwel droog met nu en dan zonneschijn. Bij een zwakke tot matige wind tussen noord en noordoost ligt het maximum rond +1 graad. Vrijdag verandert dit weerbeeld nauwelijks. In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur opnieuw tot -6 à -7 graden. Overdag rond +2 graden.

Het weekeinde

Zaterdag overheerst de bewolking met kans op regen of natte sneeuw. Ook zondag kan nog enige neerslag vallen, maar het kan later ook wat opklaren. In de nachten ligt de minimumtemperatuur rond of iets onder het vriespunt. Overdag stijgend tot enkele graden boven het vriespunt, tot omstreeks +4 graden. De naar zuidwest gedraaide wind is matig van kracht.

Weetje

Het vriest licht als de temperatuur tussen 0 en -5 graden ligt. Een temperatuur tussen -5 en -10 graden is matige vorst. Een temperatuur onder de -10 graden is strenge vorst. De laagste temperatuur in Nederland gemeten is -27.4 graden in de nacht van 27 januari 1942. In deze eeuw was de landelijk laagst gemeten januaritemperatuur -20.8 graden op 6 januari 2009.