Mirte en Marijn worden geïnterviewd na hun monstertocht.
Mirte en Marijn worden geïnterviewd na hun monstertocht. Eigen foto

Drie toppers uit Laren en Blaricum schaatsen op karakter over Weissensee

Drie meiden uit
Blaricum en Laren hebben op de Weissensee samen 300 kilometer geschaatst voor het goede doel. Wat 'n helden!

Laren/Blaricum Mirte Heeringa (9) en Marijn Ton (10) uit Blaricum én Froukje Boogaard (10) uit Laren hebben vorige week ieder honderd kilometer geschaatst op de Weissensee in Oostenrijk. Ze haalden daarmee geld op voor de goede doelen Skate4AIR en Weissensee4Kids (Orange Babies en Ronald McDonaldshuis).

Froukje was van plan om afgelopen vrijdag vijftig kilometer voor het goede doel Weissensee4Kids te schaatsen, maar het ging zo goed dat ze net als haar hockeymaatje Mirte honderd kilometer aflegde. "Het was een hele mooie en geslaagde dag. Froukje ging als een speer en heeft enorm genoten!", zegt haar moeder Francine Bogaard-Beekman, die af en toe ook met haar mee schaatste.

Keizer Wetter

"De omstandigheden waren magisch; Keizer Wetter (heel koud, -18,7 in de ochtend en daardoor goed hard ijs, zon en volle maan en niet te veel wind), zoals de Oostenrijkers het noemen. Het was supermooi in de witte bergen aan het meer." Froukje startte om 7.00 uur met lampen op de helm en na 7,5 uur ging ze over de finish.

De tocht van de Blaricumse meisjes, die over het ijs gleden voor Skate4AIR - de organisatie die mensen met taaislijmziekte (Cystic Fibrosis) een normaal leven wil geven - ging ook als een trein. Ze schaatsten de hele tocht achter of naast elkaar. Vanaf 65 kilometer werd het zwaarder en kregen Marijn en Mirte pijn in hun voeten, maar door de rondes - elk 12,5 kilometer - af te tellen, bleef het overzichtelijk. In de laatste ronde kregen ze door de vele aanmoedigingen vleugels. "Het was een superdag met een gouden randje", zegt Marieke, de moeder van Marijn.

Froukje Bogaard reed honderd kilometer voor het goede doel.