Wendy uit Laren heeft geen last meer van middagdipjes.
Wendy uit Laren heeft geen last meer van middagdipjes. Foto: Bob Awick

Wendy Mijnheer (36) uit Laren al jaren 'verslaafd' aan haar Paleo-Lifestyle

Wendy Mijnheer kampte met veel gezondheidsklachten. Na het ontdekken van de Paleo-Lifestyle verdwenen deze als sneeuw voor de zon.

Laren "Nee, ik kampte helemaal niet met overgewicht, maar had minstens tweemaal per jaar een fikse keelontsteking, was verslaafd aan koolhydraten en at 'gewoon' volgens de Schijf van Vijf", zegt orthomoleculair therapeut Wendy Mijnheer (36) uit Laren. Ze veranderde haar eetgewoonten toen artsen in 2012 op het punt stonden haar amandelen te knippen om de keelontstekingsklachten de nek om te draaien. Zover is het niet gekomen.

Want Wendy Mijnheer stapte over op de Paleo-Lifestyle. "En vrijwel direct verdwenen mijn keelklachten, kreeg ik meer energie, was de middagdip verleden tijd en was ook het opgeblazen gevoel weg. Heerlijk!"

Verademing

Ze wilde het een maand proberen, maar is ondertussen al jaren 'verslaafd' aan haar nieuwe leefstijl, waarbij ze granen, zuivel en suiker laat staan en ook peulvruchten probeert te vermijden. Een verademing, meent ze. "En ik kom niets tekort en ontzeg me ook niets. De levensstijl sluit het beste aan bij het dieet van onze verre voorouders. Door van dat - oorspronkelijke - eetpatroon af te wijken, ontstaan er uiteenlopende gezondheidsproblemen", legt de Larense uit. Daar is zij van overtuigd en het is volgens haar ook wetenschappelijk onderbouwd.

Ontbijtmythe

In het verlengde daarvan lanceerde deze schrijfster en therapeut enkele jaren terug al haar website en bijbehorende Facebookpagina ‘Paleo-Lifestyle’; daarop deelt ze onder meer haar ervaringen en haar recepten. En nu is het boek 'De Ontbijtmythe' ("Hopelijk de eerste in een serie") verschenen, waarin ze alles uitlegt over ontbijten, want is het overslaan van je ontbijt nu wel of niet gezond, wat kun je het beste wel en niet eten en op welk tijdstip? 'De Ontbijtmythe' geeft de mogelijkheid om niet alleen de dag gezond te beginnen, maar leert ook hoe een start gemaakt kan worden met een nieuwe, gezonde lifestyle.

Auteur Wendy Mijnheer: 'Rode draad in het boek is 'intermittent fasting''

Ideale start van de dag

Zelf stelt Mijnheer haar ontbijt liever uit om pas tegen lunchtijd te ontbijten ("de eerste maaltijd van de dag is tenslotte het ontbijt volgens de Dikke van Dale"). Haar ideale start van de dag is op de fiets naar haar werk in Bussum. "Dan heb ik - net als de oermens - mijn beweging al gehad. Daarmee heb ik een energietekort gecreëerd. Het liefst eet ik dan een banaan, soms met een handje nootjes en een ei, of iets uit mijn eigen boek. Ik probeer altijd eiwitten en vetten binnen te krijgen; dat vult goed en het is beter om vetten als brandstof te gebruiken dan koolhydraten. Ook wordt op deze manier de bloedsuikerspiegel stabiel gehouden en dat geeft zo'n rust."

Maaltijd overslaan

Het komt voor dat Mijnheer slechts tweemaal per dag een maaltijd gebruikt, en dus een maaltijd overslaat. "Rode draad in het boek is 'intermittent fasting' (intermitterend vasten is een vorm van vasten waarbij je op regelmatige basis - elke dag of enkele keren per week - slechts tijdens een aantal uur per dag mag eten en de rest van de dag gaat vasten) en ook dan krijg ik alles binnen wat ik nodig heb."
'De Ontbijtmythe' staat bomvol met recepten ("met echte en verse voedingsmiddelen") en door de auteur zelf gemaakte foto's. Naast beknopte en heldere basisinformatie over voeding is het boek (182 pagina's) overzichtelijk opgedeeld in zes hoofdstukken met gerechten (pap, pudding en muesli, visrecepten, smoothies, recepten met ei, recepten met gevogelte en baksels). De bereidingen komen uit het brein van Mijnheer (zij maakt geen gebruik van kant-en-klare, (zwaar) bewerkte fabrieksproducten) en zijn ook geschikt voor mensen met gluten- en lactose-intolerantie. Het boek is verkrijgbaar via de website www.paleo-lifestyle.nl, De Larense Boekhandel en de Jumbo en kost 20 euro.