De Melkweg met rechts de woning van Anna Dronkers.
De Melkweg met rechts de woning van Anna Dronkers. Foto: Bob Awick

Cameracontrole op Melkweg na klachten

Laren Op de Melkweg worden binnenkort camera's geplaatst naar aanleiding van recente klachten van bewoners over de toename van passerend vrachtverkeer. De gemeente wil onderzoeken wat er aan de hand is, zodat bekeken kan worden of en wat er tegen te doen is.

Het betreft het smalle stukje Melkweg tussen het wevershuisje 'Kruimeltje' (uit de 17de eeuw) van het echtpaar Vesters en het terrein waar vroeger het bedrijf Teka was gevestigd met daarop onder andere de op zand gebouwde woning - uit 1640 - van Anna Dronkers. Dit deel van de Melkweg was van oorsprong ooit een zandpad waar de boeren met paard en wagen reden. Nu denderen er vrachtwagens over de klinkers. Voorbij de onoverzichtelijke kruising met de Oude Kerkweg wordt de straat iets breder, maar ook die bewoners hebben zich beklaagd bij de gemeente.

"De vrachtwagens zijn enorm groot - soms met aanhanger - en rijden er aardig van tussen", zegt Anna Dronkers. "Geen Blokker, Anna van Toor of Albert Heijn. We hebben het vermoeden dat het om bouwverkeer gaat dat de files op de A27 en A1 probeert te vermijden." Dat zegt ook wethouder Ton Stam, die bij de bewoners op de koffie is geweest. "Het lijkt inderdaad een vorm van sluipverkeer: chauffeurs die de snelwegen willen vermijden en via de Vredelaan in Laren de snelste weg naar Hilversum willen vinden. Dat is de hypothese", aldus Stam, die de klachten van de bewoners begrijpt en serieus neemt.
Volgens het echtpaar Vesters, dat al sinds begin jaren 70 op hetzelfde stekkie woont, is het de laatste twee jaar heel veel drukker geworden. "We zijn bang voor Groningse taferelen als dit nog langer doorgaat", zegt de heer Vesters. Zijn buurman - de heer Unger - heeft het probleem na buurtberaad bij de gemeente aanhangig gemaakt. Mevrouw Dronkers is er blij mee. Zij hoort het antieke glaswerk van haar ouders regelmatig rinkelen in haar - ondertussen aan de muur verankerde - kast.