De chaos in de kledingwinkel.
De chaos in de kledingwinkel. Foto's: Bart de Lange

'Ze wisten precies wat ze moesten pakken'

Laren Bart de Lange, eigenaar van VIP Fashion, is nog steeds van zijn stuk en lichtelijk ontvlambaar. In de nacht van 20 op 21 januari hebben dieven zijn winkel aan de Brink 34 geplunderd. In die bewuste nacht ging rond 4.00 uur het alarm af. Gooiland Beveiliging alarmeerde de politie en was zelf binnen acht à negen minuten ter plaatse. De Lange zag de ravage later.

Er is aan handel zeker voor 20.000 à 25.0000 euro meegenomen. "Aan inkoopwaarde", zegt De Lange. "Gelukkig ben ik daarvoor verzekerd." Volgens de ondernemer van exclusieve Italiaanse dames- en herenmode wisten de dieven waarvoor ze kwamen. "Het lijkt erop of ze eerst in de winkel zijn wezen rondkijken; ze wisten precies wat ze moesten pakken. De duurste merken zijn meegenomen: leren jassen en stapels broeken van de merken Armani, Moncler, Dsquard2 en Philipp Plein. Nieuwe collectie en uit de opruiming. Ze hebben kleding meegenomen die ik nog geen week binnen had!"
De dieven hadden hun inbraak - volgens De Lange - goed voorbereid. "Ze hebben de auto achter De Smederij geparkeerd. Dat is een stukje niemandsland. Geen hond ziet je daar." Ze zijn vanaf daar over het dak naar VIP Fashion geslopen, braken de lichtkoepel open, haalden vervolgens de stalen platen die als plafond fungeren eruit en daalden af via een huishoudtrap, pakten de kleding en namen dezelfde route terug. "Vanaf de weg was niets te zien", aldus De Lange, die niet voor de eerste keer met diefstal te maken krijgt. "Zo'n elf jaar geleden zijn ze met een hele bus naar binnengereden, de remsporen staan nog op de tegelvloer." Een andere keer waren de etalageruiten gesneuveld. "Van de voorpui hebben we inmiddels een vesting gemaakt", besluit De Lange, die zich desondanks niet uit het veld laat slaan.

Afbeelding