De 'eigenzinnige' Jan van Katwijk.
De 'eigenzinnige' Jan van Katwijk. Foto: Bob Awick

Jan van Katwijk (69): 'Ben toch niet de DorpsBelanger die ik dacht te zijn'

Als donderslag bij heldere hemel diende Jan van Katwijk vorige week per direct zijn ontslag in bij burgemeester Roland van Benthem. Waarom?

Eemnes "Ik ben toch niet de DorpsBelanger die ik dacht te zijn", valt Jan van Katwijk (69) met de deur in huis. "Ik had het gewoon naar mijn zin en had 2018 afgesloten als een intensief leerjaar. Ik had ook een zeer plezierige samenwerking met het buitengewoon goede ambtenarenkorps, dat gepokt en gemazeld is. Heel fijn, ook omdat ik nieuw was op het gebied van ruimtelijke ordening."

Toch ging het mis met de bouwplannen voor de bouwvlek met nu nog De Hilt en basisschool Hink Stap Sprong. Dit plan was gecomponeerd in januari 2018 toen Van Katwijk nog niet als wethouder opereerde. Vorige maand deed hij er een DorpsBelang-sausje over, maar onvoldoende, volgens zijn fractie. "Ik merkte dat mijn plannen, die ik omstandig ging uitleggen, niet in de raad landden."

Verbeterpunt

Ook zijn eigen partij had vragen. In de ogen van zijn partijgenoten was het plan niet vernieuwend en zou Van Katwijk te veel naar zijn ambtenaren hebben geluisterd en te weinig eigen inbreng hebben toegevoegd. "Een verbeterpunt waartegen ik me niet zozeer heb verzet", zegt Van Katwijk. "Maar er was een andere toonzetting ontstaan. Mij werd gezegd: 'Als je maar weet dat we nee zeggen tegen het deelplan-Hink Stap Sprong'. De wethouder en de fractie zaten niet langer meer op dezelfde golflengte en de wethouder zette een streep door het plan met (dure) koopwoningen.

Plooien gladstrijken

Vervolgens overlegden fractie en wethouder over de verbeterpunten, die zeker niet bedoeld waren om hem aan te zetten tot deze persoonlijke beslissing. Later sprak Jan van Katwijk met fractie en bestuur, deelde zelf wat pijnpuntjes, en realiseerde zich nadien dat er steeds meer tijd zou gaan zitten in het gladstrijken van plooien. Van Katwijk: "Ik borduurde te veel voort op het bestaande en de fractie vond mijn bijstellingen te mager. Ik snapte de punten die ze aanstipten."

'Ik vind het spijtig dat ik deze job moet loslaten; zit bij verkeerde partij'

Benauwd

Maar van het idee dat fractie en bestuur continu aan de rem zouden gaan hangen, kreeg Van Katwijk het benauwd en stelde zich de vraag: wil ik dit gevecht wel aan? "Kijk, de inhoudelijke component van de dossiers moet op te lossen zijn, maar DorpsBelang gaat te ver in het meewegen van persoonlijke sentimenten en is per saldo te behoudend. Zelf wilde ik voortvarender te werk en keek meer onbevooroordeeld en clean naar de dossiers. Mijn aanpak zou Eemnes dubbel en dwars zichtbare resultaten opleveren", is de overtuiging van de oud-wethouder. Hij keek ook naar de toekomst, want: "Wat zijn over vier jaar de wapenfeiten voor Eemnes?"

Té eigenzinnig

Dus was het voor Jan van Katwijk helder: hij diende (vorige week maandagmorgen) zijn ontslag in bij de burgemeester. Voor de collegeleden was zijn directe vertrek - in tegenstelling tot de DB-fractie - geen verrassing. "Ik vind het spijtig dat ik deze job moet loslaten, want deze past me goed. Alleen zit ik bij de verkeerde partij. Het was een interessante ervaring waarvan ik geen minuut spijt heb. Misschien ben ik een beetje té eigenzinnig", besluit de Eemnesser, die nu vanaf de zijlijn meekijkt en altijd bereid is om te helpen. "Dat is in het belang van Eemnes."

Portefeuilleverdeling

De portefeuille van Jan van Katwijk is nu verdeeld: wethouder Lankreijer: Monumenten, Vergunning & Handhaving, Ruimtelijke ordening en de projecten Huis van Eemnes en Eemhof; wethouder Erwin van Dalen: Bestemmingsplannen, Omgevingswet, Ruimtelijke ordening, Gastvrije Randmeren, Landschapsontwikkeling, Natuur en de projecten Woningbouw Zuidpolder en de burgemeester is verantwoordelijk voor de financiën van het Huis van Eemnes.