De heren Dimitruk (l) en Van Breemen.
De heren Dimitruk (l) en Van Breemen. Foto: Bob Awick

'We worden nu gruwelijk aan het lijntje gehouden'

Op het bedrijventerrein Goyergracht is asbest gevonden. Het Bewonerscollectief Goyergracht is boos omdat de gemeente Laren de waarheid niet vertelt.

Laren Het Bewonerscollectief Goyergracht Groen is absoluut niet te spreken over de inhoud van het memo van wethouder Ton Stam aan de gemeenteraad met betrekking tot de asbestvervuiling op het bedrijventerrein Goyergracht, waarvan de gemeente Laren de eigenaar is.

"Deze suggereert dat de burger door de gemeente is geïnformeerd omtrent de bodemvervuiling. De werkelijkheid is dat de burger alles in het werk heeft moet stellen om de informatie boven water te krijgen en nimmer geïnformeerd is", schrijven Eugèn Dimitruk uit Laren en Cor van Breemen uit Eemnes.

Vastgebeten

Dimitruk heeft zich vastgebeten in de kwestie en is voor de gemeente Laren een 'lastpak'. De Laarder diende op 28 mei 2018 een wob (wet openbaar bestuur)-verzoek in. "Na honderd keer bellen kregen we pas inzicht. Ondertussen heb ik al tien pennen en evenzoveel cartridges versleten met het schrijven van brieven en printen van e-mails", zegt de bewoner van de Gooiergracht. Maar hij heeft er lak aan.
De vervuiling met asbest en pcb (polychloorbifenyl) is begin 2018 geconstateerd, omdat Laren en Eemnes plannen hebben met het gebied dat loopt vanaf de Gooiergracht (ter hoogte van nummer 71 tot aan de A27).

Recreatief

Dimitruk: "De toenmalige wethouder Jan den Dunnen heeft zowel mondeling als schriftelijk aangegeven dat dit terrein recreatief wordt toegewezen aan Het Spookbos. Zelfs wethouder Stam heeft dit bevestigd. We zijn nu drie à vier jaar verder en er is nog niets gebeurd. Wat als deze plannen er niet zouden zijn geweest? Dan hadden de bodemonderzoeken - op basis van een klusopdracht van de gemeente Eemnes met betrekking tot ontmantelen - niet plaatsgevonden en was de vervuiling helemaal niet aan de orde gekomen. Wij zijn niet gerust op de gehele gang van zaken en zeker niet voor de toekomst. Het is niet uitgesloten dat, door welke oorzaak dan ook, er opnieuw bodemverontreiniging plaatsvindt."

De rapporten geven bovendien volgens het Bewonerscollectief geen duidelijke aanwijzing dat de grond van het bedrijventerrein schoon is. "Sterker, maandagmiddag heb ik het laatste rapport gezien en daaruit blijkt dat er nu nog vervuilde grond moet worden gesaneerd. Het is daarom niet gepast om te spreken van geen gezondheidsrisico's voor burgers en dieren", aldus Dimitruk.

Omwonenden: 'Niet gerust op gehele gang van zaken'

Omgevingsvergunning

Ook melden de heren dat de gemeente Laren zichzelf de vraag dient te stellen hoe het mogelijk is dat bedrijven met categorie 3.2 (bedrijven die belastend zijn voor milieu) en waarvan de regelgeving aangeeft dat deze bedrijven minstens honderd meter van woningen moeten staan, toch toestemming hebben gekregen om zich te vestigen in de nabijheid van percelen waar woningen en volkstuinen zijn gesitueerd. Bij het afgeven van de omgevingsvergunning voor de firma SCL in 2003 waren Het Spookbos en de volkstuinen tenslotte al jaren binnen het gebied Goyergracht Zuid aanwezig.
Dimitruk en zijn overbuurman Van Breemen willen daarom nu dat de kwestie op de politieke agenda wordt gezet en dat Laren in overleg treedt met de gemeente Eemnes om zo snel mogelijk dit bedrijventerrein te ontmantelen: "Want nu worden we gruwelijk aan het lijntje gehouden."