Grimmige sfeer in Blaricumse raad

Blaricum De messen zijn geslepen in de gemeenteraad van Blaricum. Daar ging het vorige week helemaal mis toen een amendement met betrekking tot de geluidsnorm (verlagen van 70 naar 68 dB) - ingediend door VVD, DAB, Fractie Van Dijk en D66 - het onverwacht haalde, en de coalitie dus aan het kortste eind trok.

De coalitie heeft er - volgens de aanwezigen - werkelijk alles aan gedaan om Janny van Dijk (Fractie Van Dijk) om te praten en het amendement in te trekken. Er werd zelfs geschorst. Van Dijk stemde echter met de oppositie mee en zo kregen VVD, DAB, D66 en Fractie Van Dijk de meerderheid. Van Dijk: "De coalitie heeft mij gevraagd tegen het amendement te stemmen. Ik voelde mij wel onder druk gezet."
Van Dijk, die haar carrière als raadslid in 2018 startte bij De Blaricumse Partij (DBP), maar eind oktober als eenmansfractie verder ging, legt haar vertrek nog eens haarfijn uit: "Ik ben uit de DBP gestapt omdat ik mijn eigen mening wil uitdragen en het algemeen belang wil dienen. Ik ben bereid het coalitieprogramma te volgen, maar daarbuiten ben ik het niet overal mee eens. Dat de coalitie niet blij is, was duidelijk te merken. Maar ja, dat heet democratie. Er heerste tijdens de vergadering voor mijn gevoel zelfs een grimmige sfeer. Dat is, denk ik, politiek."
Ineke Breet-Roestenburg (DBP) meldt: "De schorsing heb ik gevraagd om de moties en amendementen, die laat waren ingediend, te kunnen bespreken."