De Happy Home-bewoners willen buslijn 109 behouden.
De Happy Home-bewoners willen buslijn 109 behouden. Foto: Studio Kastermans

Bewoners van Happy Home uit Eemnes maken zich hard voor behoud van '109'

Eemnes Vlak voor de bijeenkomst over de toekomst van het openbaar vervoer (OV) in de regio lieten de Happy Home-bewoners uit Eemnes van zich horen. Ze overhandigden de Eemnesser wethouder Erwin van Dalen een brief en spraken met hem. Deze kwetsbare Eemnessers lieten weten dat zij niet zonder buslijn 109 kunnen en zich grote zorgen maken over de mogelijke verdwijning ervan.

Bewoner Tobias Rabelink las de brief namens iedereen voor. De essentie daarvan is dat bewoners trots zijn dat ze hebben geleerd om zelfstandig met het OV te kunnen reizen op getrainde trajecten en dat - als bus 109 geschrapt wordt - zij terug moeten vallen op Wmo-taxi's voor sociale contacten en taxibusjes naar werk en dagbesteding. "Hun eigenwaarde en zelfstandigheid wordt hierdoor erg ingeperkt", zegt Angélina Bloemberg, bestuurslid/ouder van Woongroep Happy Home.

Blij met halte Zomertaling

"De bewoners gebruiken lijn 109 om naar werk, dagbesteding, sport en clubs te gaan en voor sociale contacten, waaronder op bezoek bij ouders, familie maar zeker ook vrienden in andere woongroepen in de buurt, zoals De Olmen in Bussum. Tijdens onze zoektocht naar een geschikte locatie voor Happy Home hebben we altijd 'goed bereikbaar met OV' hoog in het vaandel gehad en waren daarom erg blij met halte Zomertaling 'voor de deur' bij Happy Home."

Bloemberg sprak aansluitend in tijdens de extra raadsvergadering van de gemeenteraden van Laren, Blaricum en Eemnes. "Ik heb aangegeven wat de knelpunten voor onze bewoners zijn als de bus zou wegvallen en ook de problemen die het zal geven als zij gebruik zouden moeten gaan maken van de 'knooppunten' om over te stappen. Dit is voor veel bewoners een beperking, want zij kunnen wel instappen bij Zomertaling en uitstappen bij de juiste halte, maar overstappen op een andere bus en daarin keuzes moeten maken is voor velen een brug te ver", aldus Bloemberg.
Jordy van Sloten (Regio Gooi- en Vechtstreek), die de aanwezigen op de openbare raadsvergadering stapsgewijs meenam in de uitgangspunten en het proces van de nieuwe ov-aanbesteding, heeft Bloemberg gevraagd deel te nemen aan een klankbordgroep die zich zal bezighouden met bijzondere doelgroepen en leerlingenvervoer. Bloemberg: "Om daarin sturing te kunnen geven wat de beperkingen en oplossingen voor onze doelgroep kunnen zijn."

Wethouder Ton Stam (gemeente Laren) lichtte mede namens wethouder Liesbeth Boersen (Blaricum) en wethouder Erwin van Dalen (Eemnes) hun gezamenlijke standpunt toe dat er in principe geen lijnen mogen verdwijnen als het aan de BEL-gemeenten ligt.