De Burgemeester Le Coultredreef moet voor verbinding zorgen, maar drijft de coalitie ondertussen uiteen.
De Burgemeester Le Coultredreef moet voor verbinding zorgen, maar drijft de coalitie ondertussen uiteen. Foto: Bob Awick

Dobber-Spruijt: 'Handelswijze coalitie dodelijk voor inwonersparticipatie'

Het was vorige week een hectische raadsvergadering in Blaricum. Dat heeft ook VVD-raadslid Christien Dobber-Spruijt ervaren.

Blaricum Het Blaricumse raadslid Christien Dobber-Spruijt (VVD) ging na de raadsvergadering gedesillusioneerd naar huis. Zij had op persoonlijke titel - namens de werkgroep Verbinding - het initiatiefvoorstel 'Visie en inrichtingsplan Burgemeester Le Coultredreef' ingediend. Het werd met 8-7 verworpen.

De werkgroep Verbinding is vanaf april 2017 bezig om plannen te ontwikkelen om de verbinding - fysiek en sociaal - tussen de verschillende dorpsdelen te verbeteren. Een behoefte die duidelijk is uitgesproken tijdens de dialoogbijeenkomst in april 2017. In de werkgroep zitten inwoners uit de Blaricummermeent, Bijvanck en Blaricum Dorp. Dobber-Spruijt: "Dus een mooie mix. Ik heb de afgelopen tijd diverse keren met hen gesproken, waarbij mijn taak is om te faciliteren. Inhoudelijk is deze dialooggroep aan zet."

Barrière

Het idee voor een initiatiefvoorstel is gekomen omdat de werkgroep vastliep op de fysieke inrichting van de Le Coultredreef, licht het raadslid toe. "De dreef wordt ervaren als een barrière tussen dorpsdelen, maar zij zien deze weg echter als een verbindingsweg met een enorm potentieel om daar een mooie, karakteristieke verbinding van te maken met een duidelijk sociaal karakter", aldus Dobber-Spruijt, die samen met de werkgroepleden het idee heeft omschreven in een initiatiefvoorstel, en dat vorige week heeft voorgelegd aan de raad. Ze deed dit op persoonlijke titel en niet namens de VVD om het politieke element zo veel mogelijk achterwege te laten.

Visie onderschrijven

Dobber-Spruijt vroeg de raad de visie te onderschrijven dat de Le Coultredreef een belangrijke sociale verbinding vormt tussen Blaricum Dorp, Bijvanck en Blaricummermeent en om het sociale aspect mee te nemen in de verdere planvorming. Daarnaast vroeg zij het college om alle stakeholders, waaronder de Agrarische Stichting Blaricum (ASB), het Goois Natuurreservaat (GNR) en de werkgroep Verbinding, te betrekken bij de uitvoering van het inrichtingsplan Burgemeester Le Coultredreef.

Werkgroep ziet Le Coultredreef als verbindingsweg        

Dodelijk

Een 'no go', zo bleek. "Al snel werd duidelijk dat de coalitiepartijen dit besluit te prematuur vonden. De coalitiepartijen hadden dit samen afgesproken en bij monde van raadslid Han Landman werd dit dan ook uitgesproken. Bij stemming heb ik daarom gevraagd om een hoofdelijke stemming om eventuele individuele besluiten de ruimte te geven. De gelederen bleven helaas gesloten en de plannen van de werkgroep werden in de ijskast gezet. In mijn ogen is een dergelijke handelswijze dodelijk voor inwonersparticipatie", zegt het raadslid.

Besturen 3.0

"Tot mijn teleurstelling zijn er in deze tijd nog steeds partijen die vinden dat zij eerst zelf de lijnen moeten uitzetten om tot een plan te komen, om daarna een uitgedacht inrichtingsplan voor inspraak bij de inwoners neer te leggen. Wethouder Boersen zei dat je moeilijk zonder plan met inwoners kunt gaan praten. Het ophalen van alleen ideeën en wensen van inwoners wordt dan ook meestal overgeslagen. Dat laatste is, in mijn ogen, besturen 3.0 en helaas staat de tijd in Blaricum wat dat betreft stil. De afstand tussen bestuurders en bewoners wordt op deze manier alleen maar onnodig vergroot. Het zou een heel mooi proces zijn geweest om samen met de inwoners tot een prachtig gedragen plan te komen. En dat is met dit besluit en de gedachte erachter bijzonder lastig geworden. Helaas is dit de realiteit in ons dorp en tegelijkertijd een gemiste kans", besluit Dobber-Spruijt, die na de hectische raadsvergadering wel moest 'afkicken'.

Christien Dobber-Spruijt.