'De waarheid in de rechtspraak'; lezing in Johanneskerk

Laren/Eemnes Merkwaardig genoeg is de waarheid in het recht niet altijd noodzakelijk om tot een oordeel te komen. Meestal komt de waarheid in een procedure wel naar boven en kan op basis daarvan een beslissing worden genomen. Het beeld is voor de buitenwereld mogelijk anders.

Mr. J.A. (Ries) Wesdorp, kantonrechter bij de rechtbank Amsterdam, verzorgt hierover op dinsdag 12 februari (19.30 tot 21.30 uur) in de Johanneskerk aan de Naarderstraat een inleiding. De toegang is gratis, maar een bijdrage wordt op prijs gesteld. Bij binnenkomst koffie of thee en bij de afsluiting een glas wijn.

De vraag blijft: hoe komt een beslissing van de rechter dan wel tot stand? Kan die beslissing worden beïnvloed door de waarheid te manipuleren? Wat is er nodig om tot een beslissing te kunnen komen? Hoe verhoudt de waarheid zich tot rechtvaardigheid? En als een uitkomst volgens de waarheid niet rechtvaardig is, wat dan?
Tijdens de bijeenkomst wordt besproken wat de rol van de waarheid is in de verschillende rechtsgebieden (vooral strafrecht en civiele procedures). Waar mogelijk wordt de inleiding met voorbeelden geïllustreerd. Daarnaast komt aan de orde hoe een rechter tot zijn oordeel komt en welke elementen daarbij een rol spelen.

Ries Wesdorp is tien jaar als rechter actief bij de rechtbank in de hoofdstad. Nu als kantonrechter, daarvoor als strafrechter en als rechter in de familiekamer. Hij maakte de overstap naar de rechterlijke macht na twee decennia als advocaat te hebben gewerkt. Hij spreekt op persoonlijke titel.