Blaricummer (42) opgepakt wegens fikse oplichting

BLARICUM Een 42-jarige Blaricummer is gisterochtend door de politie aangehouden in zijn woning op verdenking van grootschalige oplichting via een webwinkel. Er zijn 167 aangiften gedaan. De man zit vast voor verhoor.

Via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) kwam een dossier op het bureau van de recherche in Hilversum terecht. Vanuit het hele land is 167 keer aangifte gedaan van oplichting tegen een webwinkel.

Jacuzzi's

Het gaat om slachtoffers die via de webwinkel goederen hebben besteld en betaald, maar nooit iets hebben ontvangen. Het gaat om goederen als witgoed, zonneschermen en jacuzzi's. De bedragen die de slachtoffers betaalden lopen uiteen van 170 euro tot 1.500 euro.

Katvanger

Alle aangiften van de benadeelden zijn gebundeld door het LMIO en aangeboden voor onderzoek. Eind september vorig jaar ging de recherche met de zaak aan de slag. De rechercheurs kwamen er snel achter dat de eigenaar op papier een katvanger is. Dat is iemand die, meestal tegen betaling, een bedrijf of BV of een bankrekening op naam heeft om zo de werkelijke eigenaar buiten schot te houden.

Verhoor

De gearresteerde Blaricummer wordt verdacht van fraude met onlinehandel, faillissementsfraude, identiteitsfraude en valsheid in geschrifte en wordt verhoord door rechercheurs.