Impressie van de binnenruimte.
Impressie van de binnenruimte. Artist impressions: Gemeente Eemnes

Kracht HvE komt uit samenwerking; Eemnessers wacht 'een gouden tent'

Nog tweehonderd dagen te gaan en dan opent het Huis van Eemnes. Dat zei Robert-Jan Vos, zakelijk leider van nu De Hilt en straks het Huis van Eemnes.

Eemnes Robert-Jan Vos sprak vorige week vol passie en trots tijdens een informatieavond in het gemeentehuis waar in drie sessies het interieur, de buitenruimte en gecombineerd Het Leerwerkhuis en de programmering aan de orde kwamen. "We willen op 26 augustus het Huis van Eemnes in gebruik nemen, tegelijk met de start van het school-, sport- en cursusseizoen", was zijn enthousiaste mededeling. De officiële opening volgt in september. Zo'n honderd mensen waren op deze bijeenkomst afgekomen.

De interieurontwerpers toonden hun plannen van 'the third place' (first place=huis, second place= werk, red.), waar bezoekers zich op hun gemak, veilig en altijd welkom moeten voelen. "Gratis in de basis en iedereen is gelijk aan elkaar", zei Marcel van der Veer. "We gaan een gouden tent tegemoet", riep Gerard Wortel na afloop over de levendige huiskamer of inspiratieplek dat het Huis van Eemnes moet gaan worden.
Het 'huis' aan de Noordersingel wordt feitelijk één grote open ruimte. Op de begane grond loopt de bibliotheek - middels een verbindende boekenkast - net als de sport - door het gehele gebouw heen. De bar is het centrum. Daarnaast zijn er een kinderruimte en een serviceplein met FabLab. Een brasserie met terras ligt aan de zijde van de Noordersingel. Op de bovenverdieping bevinden zich multifunctionele zalen, kantoren en werkplekken voor zzp'ers. "Er is vermenging, geen harde lijn", aldus Van der Veer.
Onder de trap wordt het biljart geplaatst en komt een dartplek. Ook een piano, (oude) foto's van Eemnes en kunst (zoals het canon) krijgen een plek. "De meubels worden verschillend. Een beetje een allegaartje. Soms zijn deze stapelbaar. De bezoekers gaan geen honderdvijftig dezelfde stoelen zien, want dan heb je het gevoel op bezoek te zijn in het gemeentehuis." Verder veel hout. "En we vechten nog voor een echte parketvloer." De trap in het hart van het Huis van Eemnes krijgt ook de functie van tribune. "De kracht moet komen uit de samenwerking. Wij geloven dat dat de leukste uitstraling geeft." Een lift komt er ook.

Buitenruimte

De buitengevel van het pand wordt bruin. Hierin verschijnt een bijzonder detail: de bisschop uit het gemeentewapen wordt hier in geperforeerde vorm verwerkt. Buiten, aan de zuidzijde van het pand, komen zeker 130 parkeerplaatsen (grasbetonklinkers), waaronder kiss-&-ride-, invaliden- en elektrische oplaadpuntplekken. Fietsenstallingen (nietjes) komen aan de voorkant en bij Impuls, en bij de entree kunnen scootmobielen worden geparkeerd. De tegels van het voorplein worden grijs en bruin. Tussen de skatebaan en de entree van het 'huis' komt een extra kinderspeelplaats. De blauwe kleur op het Impuls-gebouw verdwijnt, de JOP krijgt een andere positie en de indeling van de skatebaan (inclusief basketbal- en pannaveld) krijgen een iets andere indeling. Omdat de skatebaan ook als waterbuffer fungeert, komt er rondom de baan een zitrand. Verder worden er bosschages aangebracht. Op sleutelposities komen prullenbakken.
In de programmering (onder meer dans, toneel, samen koken, sprekers) is aandacht voor alle doelgroepen. Met betrekking tot Het Leerwerkhuis zijn gesprekken gaande met de Mozarthof, Sherpa, Amerpoort en Philadelphia.
De verschillende zalen (80 m²) zijn multifunctioneel en voorzien van beamers en eigen opbergruimtes. De zalen kunnen middels scheidingswanden verkleind worden. Boven is een zaal met vloerverwarming die geschikt is voor het geven van bijvoorbeeld yogales. Omdat daar ook een spiegelwand komt, is het er ook heerlijk om te dansen. Ook komt in een van de vertrekken een keramiekoven. Het theater (380 m²) is splitsbaar, vertelde Vos. "Met een telescopisch uitschuifbare tribune van negen keer twintig stoelen." Het podium is gelijkvloers. Er hangen doeken waarmee het toneel vergroot/verkleind kan worden. De zaal kan ook perfect als filmzaal dienen. En dan de sporthal. Die is tweemaal zo groot als de huidige zaal en wordt 48x44 meter. Ook hier kan de zaal middels een scheidingswand gesplitst worden. Tribunes zijn er op de verdieping en gelijkvloers ("zonder hinderlijke palen").

Marcel van der Veer: 'We vechten nog voor een echte parketvloer'
Veel belangstelling voor het Huis van Eemnes
Met rechts de kinderruimte.