Kom in actie bij vermoedens van huiselijk geweld

Laren/Blaricum Huiselijk geweld en kindermishandeling komen nog steeds op grote schaal voor. Bewustwording en in actie komen is belangrijk.

Daarom is er de landelijke campagne 'Het houdt niet op, totdat je iets doet' gestart. De gevolgen van huiselijk geweld en kindermishandeling zijn groot en vaak levenslang merkbaar. Mensen uit de directe omgeving van slachtoffers van huiselijk geweld vermoeden vaak dat er iets mis is. Uit een recente peiling in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) blijkt dat drie op de tien mensen hun vermoedens alleen met hun partner bespreken of dat ze hier helemaal niet over spreken. De nieuwe campagne wil mensen aansporen om een eerste stap te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De campagne focust zich de komende maanden op kindermishandeling. Later dit jaar komen ook ouderenmishandeling en partnergeweld aan bod. De website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl helpt mensen met advies over hoe ze in actie kunnen komen.
Het belang van bewustwording en in actie komen wordt bevestigd door de uitkomsten van het onderzoek van onderzoeksbureau WODC naar huiselijk geweld en kindermishandeling. Het WODC maakte bekend dat in een periode van vijf jaar 97.000 vrouwen en 27.000 mannen structureel te maken hebben met fysiek of seksueel geweld. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat ten minste 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn geweest van ten minste één vorm van kindermishandeling. Vragen of hulp nodig? Kijk op www.veiligthuisgv.nl of bel 0800-2000 (gratis).