De leerlingen kregen als blijk van waardering een certificaat.
De leerlingen kregen als blijk van waardering een certificaat. Foto: Bob Awick

'Als ik 100 ben wil ik dat er nog steeds vissen in zee zwemmen'

Dankzij subsidies van de gemeente Laren voor improvisatietheater met de buurt en voor een groenproject is College de Brink in beweging gekomen in haar directe omgeving.

Laren Op College de Brink is de afgelopen weken - net als door duizenden andere leerlingen in het land - speciale aandacht gevraagd voor het milieu en het klimaat. Op de vmbo-school aan de Kerklaan was er ook een project over afval en vervuiling.

Dat bestond onder andere uit het maken van 'trash art'. Leerlingen maakten met gevonden plastic zeebeesten en afvalmonsters. Afgelopen donderdag werden de gemaakte kunstwerken gepresenteerd aan de wethouders Karin van Hunnik en Ton Stam, voormalig wethouder en tegenwoordig lid van het college van bestuur van de Gooise Scholenfederatie Tijmen Smit en de schooldirectie en docenten van College de Brink.
Tijdens de rondleiding bleek dat de leerlingen duidelijk wat hebben opgepikt tijdens het project. "Ik ben nu 12, als ik 100 ben wil ik dat er nog steeds vissen in de zee zwemmen", zei een van de leerlingen.

Wethouder Karin van Hunnik meldt dat dit afvalproject voortborduurt op de succesvolle theaterinterventie eerder dit jaar, waarbij het laten slingeren van afval een van de klachten was van de omwonenden van de Larense school. "De leerlingen van verschillende klassen hebben zich enorm uitgeleefd bij het vervaardigen van kunstwerken en het schrijven van brieven om de minister aan te sporen statiegeld te heffen voor plastic flesjes." Er wordt door de school gewerkt aan een petitie.
Na de rondleiding deelde College de Brink mede dat de schoolleiding en de Gooise Scholenfederatie zo geïnspireerd zijn geraakt door de leerlingen dat er de komende tijd onderzoek gedaan wordt naar een betere afvalscheiding voor alle scholen. De leerlingen kregen als blijk van waardering een certificaat. De IKEA-vis van leerling Alex kwam als winnaar van de publieksprijs uit de bus. Geheel passend bij het thema kreeg hij een Dopper (duurzame designwaterfles, red.) cadeau.
De plastic zeemonsters en andere kunstwerken worden aangeboden aan Greenpeace. Van Hunnik vond het als onderwijswethouder fantastisch om te zien met hoeveel enthousiasme de kinderen zich hebben ingezet voor dit goede doel. "Ik ben supertrots op hen!"