Renske (10) uit Laren speelt een rol in 'Zomer zonder mama'.
Renske (10) uit Laren speelt een rol in 'Zomer zonder mama'. Foto: JOCO Media

Renske Hettinga: 'Mijn karakter vind ik laf. Ik ben niet zo aardig in de film'

De 10-jarige Renske Hettinga uit Laren heeft een rol te pakken in de telefilm 'Zomer zonder mama', die op 23 februari om 15.30 uur te zien is bij de publieke omroep.

Laren Renske Hettinga, leerling van groep 7 op Binckhorst-St. Jan, droomt van een leven als actrice. Haar grote voorbeeld is Emma Watson. "Ze is een feministe, kan heel goed acteren en is heel lief", zegt de talentvolle Larense, die de films van Harry Potter al honderd keer heeft gezien.

De actrice in de dop staat ingeschreven bij castingbureau Elske's Kast. Als 7-jarige speelde ze al eens mee in een filmpje van de MediaMarkt en later nog eens in een NPO-film ("Maar daar ben ik grotendeels uitgeknipt, heel stom").

Laf karakter

En nu is ze zaterdag te zien in de jeugdfilm 'Zomer zonder mama' van regisseuse Sanne Vogel, waarin ze de rol van Simone speelt. "Mijn karakter vind ik laf", zegt Renske. "Ik ben niet zo aardig in de film. Simone is racistisch en dat ben ik niet. Maar ik ben de meeloper van Joke (haar vriendinnetje, red.), omdat ik bang ben om haar kwijt te raken."

'Zomer zonder mama' gaat over drie vriendinnen waarvan er eentje (Suzan) bevriend raakt met het Syrische meisje Rana. Suzan logeert bij haar oma, want haar moeder - Connie - is als oorlogscorrespondente naar Syrië vertrokken. Rana woont in het azc vlak bij het huis van oma. Suzan is gefascineerd door haar, tot ongenoegen van vriendinnen Joke en Simone.
Renske 'offerde' een groot deel van haar zomervakantie van 2018 op om de filmopnamen te draaien. Er werd vooral gefilmd in Bergen en Soest. Het was die dagen bloedheet. Ze werd door een chauffeur opgehaald en thuisgebracht. Haar moeder Dorine Peters mocht niet mee naar de set. Het wachten vond Renske niet altijd even fijn.

Getalenteerd

Renske: 'Na de vakantie gaan we de film ook nog in de klas kijken'

Ondertussen heeft ze de film al wel gezien. Wat vond je ervan? "Tijdens de opnamen had ik meer karakter dan nu in de film te zien is. Ook zie ik dingen terug die ik nu anders zou doen, en mijn stem klinkt anders. Beter, heel gaaf", zegt de jonge Larense eigenwijs. Zij is nu bij haar vader in Frankrijk waar ze met zijn vriendin en halfbroertje de film gaat zien. "Na de vakantie gaan we de film ook nog in de klas kijken", glimlacht Renske, die onlangs tijdens het poëziefestival in het Brinkhuis ook haar zelfgeschreven gedicht 'Ik ben een boom' mocht voordragen. "Het is een getalenteerde meid", zegt oma Marjolein Schiffers trots. "Ze wil naar het gymnasium, zit in de topklas en keept in het hockeyteam MD8 van LMHC."

'Zomer zonder mama' is een telefilm in coproductie met KRO-NCRV, geprodceerd door JOCO Media, geregisseerd door Sanne Vogel en naar een idee van Kate Brown.