Lucas Mol (l) vertelt het verhaal van de haai.
Lucas Mol (l) vertelt het verhaal van de haai. Foto's: Bob Awick

Mol: 'Ik ben klaar met praten over verduurzamen, wij zijn het gaan doen'

Op het Crailoterrein - pal langs de A1 - is De Groene Afslag geopend. Geen wegrestaurant à la De Witte Bergen, maar een groene inspiratieplek.

LAREN In de voormalige, alle totaal verschillende, barakken van de soldaten op het Crailoterrein - op de grens Laren, Hilversum en Bussum - heeft ondernemer Lucas Mol samen met zijn verloofde Sanne Oomen een pleisterplaats voor de wereld van morgen geopend. Voor deze pop-up hebben de twee ook hulp gekregen van De Altijd Werkplaats, waar statushouders een opleiding tot klusjesman of meubelmaker volgen. "Ze hebben ons geholpen met het maken van de meubels", vertelt Mol.

Mol mag van de gemeente Laren tweeënhalf jaar gebruikmaken van het pand en het omliggende terrein, waar binnenkort ook het terras ("op het zuiden en met schommelstoelen onder de bomen") geopend wordt. Ook bedong de ondernemer en afgestudeerd kunsthistoricus het 'jutrecht', wat betekent dat hij uit alle gebouwen op het terrein de materialen mag (her)gebruiken. De tafels zijn bijvoorbeeld gemaakt van de trespaplaten van de douchewanden en van de deuren. Mol: "De Groene Afslag wordt letterlijk en figuurlijk de groenste inspiratielocatie van Nederland. Een multifunctionele hotspot met - voorlopig - daghoreca (Erfgooierszaal 2.0), werkplekken, vergaderruimten en het is een supercirculair podium voor green culture."

Verschillende vertrekken

Het kolossale gebouw kent tal van vertrekken. Alles voor de klapdeuren is openbaar, daarachter niet. Er zijn een blauwe, gele, oranje en een astronautenkamer en het kantoor van Lucas Mol ligt bezaaid met zaagsel om het akoestische probleem daar op te lossen. Ook is er een 'William jr. jr.'-kamer, waar de stoelen van het oude Singertheater zijn terug te vinden en waar 'Tegenlichtdocu's' gedraaid worden. In De Pikbibliotheek staan boeken van Corry Brokken. Zij won in 1957 voor Nederland het Eurovisie Songfestival. En dan is er ook nog de 'Ik wacht'-kamer. "We komen zelden los van de tijd. In deze ruimte kunnen mensen frustraties van zich afschrijven en in de prullenbak gooien", aldus Mol.

Groeibriljant

Het in het gebouw gebruikte hout is afkomstig van rode beuk uit 1815 uit de tuin van Drakensteyn in Lage Vuursche. Kunst is er ook. In de hal hangt een levensgrote haai, gemaakt van vishaken, door kunstenaar Vincent Mock. Hij maakt hiermee een statement tegen overbevissing. Daarnaast is een wand versierd met een kunstwerk van de Duitse kunstenaar Brian Kenny. Mol kreeg het werk en maakte het op maat ("heb er drie deuren uitgezaagd"). Hierop hangen nu enkele van afval gemaakte maskers. "Uiteindelijk komen er 67 op; écht een groeibriljant."

Initiatiefnemer Mol: 'Het is niet mijn feestje, maar voor iedereen'

Eén aardbol

De ondernemer heeft tot op heden 150.000 euro uitgegeven. Daarnaast heeft het hem en zijn team heel veel bloed, zweet en tranen gekost. "Het is niet mijn feestje, maar voor iedereen. Ik wil een community bouwen, zodat het gaat groeien en bloeien. Een levend organisme dat tot wasdom moet komen. Ik ben klaar met praten over verduurzamen, wij zijn het gaan doen. We hebben één aardbol, maar we doen alsof we er vijf of zes hebben."

Consument aan de macht

Mol probeert de mensen hier op een lichtvoetige manier bewust van te maken. "Het gaat niet om verminderen, maar om slimmer. De consument is aan de macht. Als wij geen plofkippen meer kopen, verdwijnen ze uit de supermarkten. En hoe leuk zou het zijn als deze community blijft bestaan? Want we zijn niet begonnen om tweeënhalf jaar winkeltje te spelen. Ik heb de ambitie om door te pakken. Ook buiten 't Gooi." Er is een Raad van 100 geïnitieerd waar talloze mensen een bedrag van 5.000 euro - als gift, lening of vooruitbetaalde huur - hebben ingelegd, zodat het project gerealiseerd kan worden.
De burgemeesters van Laren, Blaricum, Huizen, Hilversum en Gooise Meren openden het duurzame inspiratiehuis gezamenlijk door in een zeecontainer - tevens de entree van het gebouw - met een snoeischaar een strengel hedera door te knippen. Vervolgens plantten ze een stekje daarvan in een pot met aarde. Tijdens een snelle rondleiding bleken de burgemeesters verrast door de diversiteit binnen het pand. Han ter Heegde (Gooise Meren) was onder de indruk van de grootte van het gebouw en Joan de Zwart-Bloch (Blaricum) gaat er goed over nadenken hoe ze dit leuke gebouw voor haar gemeente kan inzetten.

De Groene Afslag (Amersfoortsestraatweg 111) is open van 09.00 en 18.00 uur.

De vijf burgemeesters openden De Groene Afslag.