Erwin van Dalen (l) ,Theo Reijn (boven) en Jan van Katwijk.
Erwin van Dalen (l) ,Theo Reijn (boven) en Jan van Katwijk.

DorpsBelang gaat nu verder met één fulltimewethouder

Voor de twee DorpsBelang-wethouders komt één man terug: Theo Reijn. De gemeenteraad beslist maandagavond of ze met hem in zee wil.

Vervolg voorpagina

Jan van Katwijk (0,6 fte) bleek niet de DorpsBelang'er te zijn, die hij dacht te zijn. "Uiteindelijk was hier sprake van verschillende verwachtingen over en weer en een minder goede communicatie. Het bestuur was wel verrast door het ontslag", aldus bestuursvoorzitter Jacob Eek.

Wethouder Van Dalen (ook 0,6 fte) gaf aan zijn werkzaamheden zo veel mogelijk af te ronden. Hij wilde zijn functie tot uiterlijk 13 maart uitoefenen, maar nu er in de persoon van Theo Reijn een opvolger aan de deur klopt, lijkt het erop dat zijn wethouderschap er maandagavond opzit. "Ik voorzie geen problemen", meldt Eek.

Hij begrijpt dat mensen ervan staan te kijken dat een lokale partij als DorpsBelang in zee gaat met een 'buitenstaander'. "Na het vertrek van Jan hebben we ook intern gekeken, maar mensen zitten in een baan of wilden niet." Ondertussen was het bestuur ook al getipt over Reijn. "En terwijl we met hem in gesprek waren, zegde ook Erwin op. Toen hebben we voor één fulltimer gekozen."
Eek denkt dat het nieuwe college - een driemanschap met drie verschillende persoonlijkheden - prima kan functioneren. "Qua hoeveelheid werk zou dat met z'n drieën moeten kunnen. Zijn er extra schouders nodig omdat een heel groot project zich aandient dan zullen we de zaak opnieuw moeten bekijken." Officieel heeft een gemeente als Eemnes recht op drie fte wethouders, weet Eek. "Maar dit is Eemnes; we leven niet in de metropool New York."

Buitenspelen

Theo Reijn (67) heeft gistermorgen kennisgemaakt met het college. Dat hij Eemnes niet zo goed kent als Wijdemeren en de Gooi en Vechtstreek ziet hij niet als een onoverkomelijkheid. "Het werk van een wethouder is overal redelijk hetzelfde", zegt hij. Graag had hij in Wijdemeren nog voor een tweede termijn bijgetekend, maar er werd anders besloten. Reijn zal in Eemnes op 'ontdekkingsreis' moeten. "En investeren en veel buitenspelen, naar de mensen toe. Ik heb veel zin in deze uitdaging."