In de Oudheidkamer was onlangs een reünie van oud-bestuursleden en vrijwilligers.
In de Oudheidkamer was onlangs een reünie van oud-bestuursleden en vrijwilligers. Foto: Bob Awick

Jubileumtentoonstelling Historische Kring Eemnes

Eemnes De Historische Kring Eemnes (HKE) bestaat veertig jaar. Op initiatief van Jan Out meldde zich in februari 1979 een aantal mensen die interesse hadden in de geschiedenis van Eemnes. In de Oudheidkamer is nu de tentoonstelling '40 jaar Historische Kring' te zien, die toont wat vier decennia hebben opgeleverd.

Er zijn overzichten te vinden van de onderwerpen die aan de orde zijn geweest in het kwartaalblad van de Historische Kring Eemnes. Zo ook de namen van alle Eemnesser families waarover is gepubliceerd. Voorwerpen en schilderijen, die aan de HKE werden geschonken of door de HKE zijn aangekocht, zijn van zolder gehaald en zijn op deze tentoonstelling te zien.

Vastleggen

HKE-voorzitter Liesbeth Lemckert zegt over de afgelopen jaren: "Veel aandacht is besteed aan verhalen van oude mensen omdat die zo veel niet-vastgelegde geschiedenis bij zich dragen. Zo kwamen we in de afgelopen jaren veel te weten over het leven in Eemnes in pakweg de laatste anderhalve eeuw. Ook de herkomst van de bevolking werd uitgezocht en daar zijn diverse artikelen over gepubliceerd."
Over alle onderwerpen op de expositie is voor geïnteresseerden meer informatie te verkrijgen. Op de tentoonstelling is ook ruimte om wensen en ideeën voor de toekomst kenbaar te maken. Zo kunnen bezoekers onderwerpen aandragen die de vrijwilligers kunnen onderzoeken en waarover gepubliceerd kan worden in het 'huisblad'.
Voor het jubileumjaar heeft de HKE een aantal acties lopen. "Wij vragen Eemnessers om een verhaal te schrijven over hun leven in Eemnes, en we willen graag foto's ontvangen van minder bekende plekjes in Eemnes. De mooiste verhalen komen terecht in het kwartaalblad en de foto's zullen zo mogelijk worden gebruikt voor de volgende tentoonstelling", zegt voorzitter Liesbeth Lemckert. "Sinds het begin van de jaren 70, met de bouw van de Noordbuurt, is de groei van Eemnes in een stroomversnelling geraakt en zijn er veel meer mensen van elders in Eemnes komen wonen. We zijn erg benieuwd naar hun verhaal over hun leven in en het beleven van Eemnes. Dat kunnen verhalen van volwassenen zijn, maar ook verhalen van jonge mensen zien we graag komen. Ook al die verhalen vormen de geschiedenis van Eemnes. Alle verhalen worden bewaard in ons archief, en de mooiste worden gepubliceerd. En wellicht komen de andere verhalen in de toekomst nog van pas."