Wethouder Stam is de verwijten aan zijn adres zat.
Wethouder Stam is de verwijten aan zijn adres zat. Foto: Bob Awick

Wethouder Ton Stam: 'Veel geblaat, maar weinig wol'

Wethouder Ton Stam is teleurgesteld in Liberaal Laren. Deze partij blijft zeuren over de aangenomen Bouwnota, maar komt zelf niet met een constructief tegenvoorstel.

Laren "Maria Klingenberg mag zeggen wat ze wil. Ik slaap er niet minder om, maar het lijkt een persoonlijke aanval op de wethouder en dat is onfatsoenlijk", zegt Ton Stam. De wethouder reageert hiermee op de aantijgingen van Liberaal Laren (LL) dat Laren met de bouwplannen van Stam 'dichtslibt' en een 'appartementendorp' wordt. "Ik heb het idee dat zij ergens anders woont. Het is veel geblaat, maar weinig wol."

Stam voelt de behoefte zich te verantwoorden over de met een meerderheid door de gemeenteraad aangenomen Bouwnota, waarin de contouren voor binnenstedelijke ontwikkeling worden weergegeven. "De werkelijkheid zit namelijk anders in elkaar. De suggestie die gewekt wordt dat ik er achterbakse spelletjes op na houdt, vind ik grenzen overgaan", zegt hij.
Laren heeft afspraken gemaakt dat er niet gebouwd gaat worden op de gronden van het Goois Natuurreservaat en de engen, en ook worden er geen percelen gesplitst. "Maar we staan wel voor een bouwopdracht", meldt Stam, die op verzoek van de gemeenteraad deze nota met bouwmogelijkheden heeft geschreven. "Vervolgens wordt er een democratisch besluit genomen (10-4, Maria Klingenberg was afwezig, red.) en nu zegt Liberaal Laren de voorstellen van het college niet te pruimen. Prima als je tegenstemt - dat is je goed recht - maar Larens Behoud, D66 en VVD zeggen prima met deze nota te kunnen werken."

Ook het verwijt van Klingenberg dat de ontwikkelaars het in Laren voor het zeggen hebben, deugt van geen kant, meldt Stam. "Waar heeft ze het over? Ik krijg zo vaak ontwikkelaars hier aan tafel - altijd met een ambtenaar erbij - en zeg ook heel vaak 'nee' tegen hen." Wanneer een gesprek wel een vervolg krijgt, bouwt Stam altijd het voorbehoud in dat hij het plan eerst met het college bespreekt, daarna in de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit. "Ik neem geen besluit en kan ook helemaal niks regelen." En sprake van 'handjeklap' is er ook niet. "Ik neem nog geen fles wijn aan. Ik heb voldoende gedaan in mijn leven en voldoende comfort gecreƫerd. Bovendien past het ook helemaal niet bij mijn integriteitsgevoel."

Moet Klingenberg zich simpelweg conformeren aan het besluit? "Ik snap heel goed dat je als oppositie tegenvuur wilt geven, want natuurlijk ben je bezig met stemmen werven, maar uiteindelijk gaat het om: wat is het beste voor het dorp. Alle acht voorstellen komen dadelijk weer terug in de raad. Je moet dan ook bereid zijn om eraan mee te werken en te proberen zo goed mogelijk in gesprek te komen met de wethouder. Ik heb de dames van Liberaal Laren letterlijk nog nooit op bezoek gehad", zegt Stam, om daaraan toe te voegen: "Het is frustrerend dat je niet in de coalitie zit, maar dat hoef je niet mij te verwijten."

'Snap dat je als oppositie tegenvuur wilt geven'