Theo Reijn (l) en Erwin van Dalen na afloop van de raadsvergadering.
Theo Reijn (l) en Erwin van Dalen na afloop van de raadsvergadering. Foto: Bob Awick

Wisseling 'wethouderswacht'; Erwin van Dalen opgelucht

Eemnes Met elf stemmen voor en curieus genoeg één blanco stem (daarnaast was Monique van der Linde afwezig, red.) is Theo Reijn uit Kortenhoef maandagavond beëdigd als wethouder voor DorpsBelang. Reijn gaat fulltime aan de slag en vervangt de vertrekkende DorpsBelang-wethouders Jan van Katwijk en Erwin van Dalen.

door Jacqueline Roest

Alle fractievoorzitters zijn blij met de komst van Reijn, voormalig CDA-wethouder in Wijdemeren. Emil Schade (VVD): "We kijken uit naar de samenwerking met de wethouder, die we tot nu toe alleen uit de krant kennen." En Wilma de Boer-Leijsma hoopt dat Reijn als ambassadeur voor de coalitie kan optreden. Dat DorpsBelang 0,2 fte inlevert met betrekking tot het wethouderschap noemt zij een mooie bijvangst. Pieter Seldenrijk (CDA) liet weten bedolven te zijn onder de felicitaties toen bekend werd dat Reijn de Eemnesser gelederen kwam versterken. "We zijn zeer blij." Jan de Zeeuw is content dat er zo snel zo'n goede oplossing is gekomen.

Met de komst van Theo Reijn komt aan het wethouderschap van Erwin van Dalen definitief een einde. Toen hij twee weken geleden bekend maakte te stoppen, omdat deze baan niet samen gaat met zijn eigen bedrijf ("van eventuele belangenverstrengeling is absoluut geen sprake; totaal uit de lucht gegrepen") gaf hij aan tot uiterlijk 13 maart actief te blijven. Zijn vertrek komt dus eerder.

Opgelucht

Zichtbaar opgelucht stapte hij de raadszaal uit. "Ik ben een aantal weken bezig geweest met deze beslissing en dat viel me zwaar. Je stapt in om het vier jaar af te maken en dat lukt dan niet. Voor een goed resultaat moet je er toch tijd en energie in steken en dat moet op het bedrijf ook en dat paste gewoon niet meer bij elkaar."

Tijd overhevelen

Werd ook de agenda te vol? "Ja, en ik was steeds meer tijd van het bedrijf aan het overhevelen naar de gemeente. Je kunt hier 80 uur per week in stoppen, maar dan kom je nog tijd tekort. Je moet dat heel goed bewaken en het sloop er heel langzaam in dat ik steeds meer tijd in het wethouderschap stopte", zegt Van Dalen. "Eemnes schaakt natuurlijk op twee borden (Gooi en Vechtstreek en Eemland, red.) en die plannen het ook niet op het moment dat ik toevallig wel/niet mijn wethoudersdag heb. En er kwamen ook zaken voorbij waar ik bij moest zijn. Het voelde dus gewoon niet meer goed. Het is de juiste beslissing. Het was wel een hele mooie ervaring; ik ben blij dat ik het gedaan heb."

Geknetter

Tijdens zijn laatste raadsvergadering had Van Dalen nog wel wat geknetter verwacht over de Wakkerendijk en de kruising Noordersingel, maar dat bleef uit. Werd de vertrekkend wethouder gespaard? "Misschien, maar aan de andere kant: wat wil je er nog over zeggen? Het is zoals het is. De feiten liggen op tafel." De gemeenteraad stemde unaniem met de plannen in.