De nog nooit gebruikt schutsluis bij de Blaricummermeent vraagt nu om groot onderhoud.
De nog nooit gebruikt schutsluis bij de Blaricummermeent vraagt nu om groot onderhoud. Foto: Bob Awick

Raad accepteert fikse uitgave voor onderhoud van schutsluis

Blaricum Het voorstel om de Blaricumse Sluis flink onder handen te nemen - kosten 684.301 euro - is met acht stemmen voor en zes tegen (VVD, DAB en D66) aangenomen. De coalitie hield de gelederen gesloten.

Deze onvoorziene kosten, verdeeld over Hoogheemraadschap en gemeente Blaricum, waren voor coalitie en college wel een bittere pil om te slikken. "Het was voor ons ook een verrassing en de gemeente heeft een fout gemaakt", verklaarde wethouder Anne-Marie Kennis tegenover de raadsleden. De door Blaricum gewenste sluis is al vanaf 2005 in het masterplan opgenomen en moet deze zomer functioneel zijn. "Het maken van goede en duidelijke afspraken had gemoeten, maar in het licht van de economische crisis waar we allemaal in zaten lag de focus van de gemeente op: hoe krijgen we de grond verkocht."

Zijspoor

Waternet nam de sluis in 2013 over, maar omdat deze nog niet in gebruik was, is hij door het bedrijf op een zijspoor gezet. "Ook niet juist. Ze hadden jaarlijks moeten onderhouden. Er heeft nu uitgebreid overleg plaatsgevonden met Waternet naar aanleiding van het onderzoeksrapport en uiteindelijk is er overeenstemming bereikt over de kostenverdeling. Dat geeft een kater aan alle partijen, maar er is geen keus." Nu gaat Kennis snel met eigenaar Waternet om tafel zodat de onderhoudskosten aan de sluis - net als aan wegen en riolering - in de reguliere begroting opgenomen kunnen worden.

Les te leren

De motie van de coalitie (HvB, DBP, CDA, Fractie van Dijk) en oppositiepartij VVD werd ingediend om concrete afspraken te maken met Hoogheemraadschap voor toekomstig onderhoud en die financiële verrassingen in de toekomst moeten uitsluiten. "Wij zijn tevreden dat de sluis voor bewoners van de Blaricummermeent en passanten dit vaarseizoen nog in gebruik wordt genomen", aldus Willem Pel, fractievoorzitter Hart voor Blaricum. Terwijl Piet Oldenziel (CDA) de financiële impact te overzien vindt ("maar er is wel een les te leren") noemde Christien Dobber de sluis een financieel debacle ("dit lijkt een dictaat en geen vraagstuk").
De VVD heeft in haar betoog duidelijk gemaakt dat zij vindt dat de sluis dit vaarseizoen spic en span moet worden opgeleverd. "Daar mag geen twijfel over bestaan, maar er bleven voor de VVD grote twijfels over een faire kostenverdeling tussen het Waterschap en de gemeente Blaricum en daarbovenop kwam ook nog een financieel gat, waarvoor geen enkele onderbouwing werd gegeven."

Alarmbellen

Het VVD-raadslid heeft uit het verleden geleerd dat, in geval van tijdsdruk, de alarmbellen moeten afgaan. "Dan is er vaak meer aan de hand. De raad werd duidelijk voor het blok gezet. Onder tijdsdruk en op basis van onvolledige informatie een beslissing nemen waar € 685.000 gemeenschapsgeld mee gemoeid is (nog buiten de € 495.000 gemeenschapsgeld waar het Waterschap voor verantwoordelijk is) vindt de VVD onverantwoord: "Ook al begrijpen wij dat hier een bittere pil geslikt moet gaan worden, want die sluis moet er komen. Maar deze bittere pil wordt alleen geslikt op basis van openheid en een eerlijke kostenverdeling. En op deze punten was de VVD allesbehalve overtuigd."
"Je kunt ons stemgedrag koudwatervrees noemen, zoals Hart voor Blaricum ons fijntjes heeft verweten. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Technische discussie

Kennis vind het jammer dat niet de hele raad dezelfde mening had. "De bewoners kunnen niet de dupe worden van technische discussies. Ik ben daarom blij dat de meerderheid van de raad met het voorstel heeft ingestemd en de werkzaamheden met spoed kunnen worden volbracht."

Geschillenregeling

Het D66-amendement om opnieuw in gesprek te gaan ("liefst binnen een geschillenregeling") over de verdeling van kosten, naast dat de werkzaamheden intussen uitgevoerd kunnen worden, werd alleen door Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) gesteund en is niet aangenomen. D66-raadslid Carin Francken: "Dit zou ons inziens een beter uitgangspunt zijn om het convenant met Waternet over onderhoud, controle en beheer van de sluis te gaan aanpassen. Dit was ook vervat in een motie van de coalitie en is aangenomen. Nu maar kijken wat ervan komt." Oldenziel zag hier geen enkele fiducie in. "Dat kost zo veel tijd en geld en dan zijn we zó negatief bezig."

De werkzaamheden aan de sluis zijn in volle gang;d e sluis wordt dus nog dit vaarseizoen in gebruik genomen zoals toegezegd aan de bewoners van de woningen aan het water.