Uitbreiding van monumenten

Laren Veertien panden in Laren krijgen nog dit jaar de gemeentelijke monumentenstatus. Dat heeft wethouder Ton Stam laten weten. Laren telt nu 109 rijksmonumenten en 170 gemeentelijke monumenten.

Uit een monumentenonderzoek van 2012 kwam naar voren dat de architectonische, architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden van 35 van de 50 onderzochte panden en/of complexen aanleiding gaven om die tot gemeentelijk monument aan te wijzen. In 2013 zijn van de eerste tien panden die in procedure gebracht zijn, er vijf tot monument aangewezen. Daarna volgden in 2014 nog tien panden; deze zijn nu ook bestempeld als gemeentelijke monument. Vervolgens is het werk wegens de grote werkdruk en de beperkte ambtelijke capaciteit blijven liggen. Maar nu wordt de draad weer opgepakt en start binnenkort de aanwijzing. Deze toekenning is medio december afgerond.

Het gaat om Klaaskampen 6-6a, Lingenskamp 34, Mauvezand 17, Naarderstraat 40 en 68, Oude Naarderweg 11, Raboes 4, Zevenend 11, 13 en 15, Eemnesserweg 10-12, Noolseweg 9, Sint Janstraat 2-4 en 16-18, Smeekweg 51, Torenstraat 21 en het complex Erfgooierswoningen met adressen aan De Mees, Erfgooiersdwarsweg, IJsbaanweg, Kloosterweg en Smeekweg.


Open Crailodag trekt veel volk

LAREN Hoe het staat met de plannen in onze 'achtertuin'? Dat was voor omwonenden van Crailo zaterdag de grote vraag tijdens een zogenaamde Open Crailodag. Die trok uiteindelijk bijna 500 bezoekers.

Zij lieten zich informeren over het ontwerpproces, de manier waarop duurzaamheid vorm krijgt in de plannen en bekeken het terrein van de voormalige Palmkazerne tijdens een rondleiding. De ontwerpers van Team C gaven tekst en uitleg. Bewoners uit de omliggende gemeenten informeerden naar het behoud van natuur en de manier waarop duurzaamheid een bepalende factor is bij het ontwerp. Anderen wilden meer informatie over de mogelijkheid om in Crailo te wonen of te werken.
De Open Crailodag vindt in de loop van dit jaar verschillende keren plaats om belangstellenden mee te laten kijken bij de ontwikkeling van Buurtschap Crailo. De eerstvolgende open dag is zaterdag 18 mei.