Evelien (l) en Marjolein van Rotary Huizen Gooimeer geven les op De Gouden Kraal.
Evelien (l) en Marjolein van Rotary Huizen Gooimeer geven les op De Gouden Kraal. Foto: Bob Awick

Honderden basisschoolleerlingen gaan 20 maart weer 'Wandelen voor Water'

Basisschoolleerlingen gaan weer 'Wandelen voor Water'. Ze lopen ongeveer zes kilometer met zes liter water in een rugtas. Dit doen zij voor het goede doel.

HUIZEN Honderden basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 van De Ark, De Gouden Kraal, Rehoboth en de Pionier uit Blaricum gaan 20 maart in Huizen en Blaricum weer 'Wandelen voor Water'. Deze actie van de Rotaryclubs in Huizen, Laren en Blaricum wordt al een aantal jaren gehouden. Deze keer voor het eerst voor water in Malawi. Vooraf krijgen de leerlingen een speciale les waarin zij meer over de achtergrond van de actie leren.

Voor die les zijn onder anderen Marjolein Ronday en Evelien Schipper van Rotary Huizen Gooimeer beschikbaar. Zij gaven onlangs les op De Gouden Kraal. Marjolein nam groep 7 onder haar hoede en Evelien groep 8. Actiecoördinator Gertjan Eekel nam achter in de klas een kijkje. Voor de lessen is een speciale presentatie samengesteld die op het digitale schoolbord wordt geprojecteerd.

Filmpje

Evelien start met een kort filmpje over de actie. Ze vaagt daarna of de leerlingen weten wat 'Wandelen voor Water' voor een actie is. De meeste leerlingen weten dat nog wel, want vorig jaar hebben zij ook meegelopen. Zij gaan ongeveer 6 kilometer lopen met een rugzak met flessen met in totaal 6 liter water. Die 6 kilometer is de afstand die kinderen in Afrika gemiddeld dagelijks af moeten leggen als zij drinkwater gaan halen. Het komt er niet zomaar uit de kraan. Evelien legt uit dat deze keer gelopen wordt voor Malawi in Afrika. In samenwerking met de Stichting Chikondi worden daar voor het geld waterputten aangelegd.
"Wat gebeurt er als je te weinig water drinkt", vraagt ze aan de leerlingen. De leerlingen geven aan dat je dan uitdroogt en dood gaat. Evelien legt uit dat je wazig kunt gaan zien, maar dat kinderen ook niet meer goed kunnen nadenken en dan bijvoorbeeld slecht kunnen rekenen. Daarnaast kost het natuurlijk ook tijd om elke keer water te halen, waardoor kinderen ook minder tijd hebben om bijvoorbeeld naar school te gaan.

Open riool

In de les worden Nederland en Malawi met elkaar vergeleken. In Malawi heeft ongeveer 20% van de bevolking de beschikking over schoon water. In Nederland is dat 100%. Van de kinderen gaat 86% naar school en in Nederland is dat 99%. Nederland heeft zo'n 17 miljoen inwoners en Malawi 18 miljoen. Het kan hard regenen in Malawi en dan valt er veel regen in een korte tijd. Dat stroomt snel weg en raakt vervuild. "Waarom is dat slecht?", vraagt Evelien aan de leerlingen. "Daar word je ziek van", zegt een van de leerlingen. Malawi heeft geen waterzuivering, maar een open riool. Evelien legt uit dat 80% van de ziektes in het land wordt veroorzaakt door vuil water. Reden genoeg dus om te lopen om geld in te zamelen voor waterpompen, zodat meer kinderen in Malawi over schoon water kunnen beschikken.

Van de ziektes in Malawi komt 80 procent door vervuild water

Quiz

De les wordt afgesloten met een quiz. Daarin wordt bijvoorbeeld gevraagd hoeveel water in de wereld zoet, drinkbaar water is. Dat blijkt maar 2,5% te zijn. Ook hier wordt Nederland weer vergeleken met Malawi. Zo blijkt in Nederland gemiddeld 120 liter drinkwater gebruikt te worden per persoon. "Dat komt omdat wij ook wassen met drinkwater en het toilet met drinkwater doortrekken", legt Evelien uit. In Malawi wordt gemiddeld 10 liter water per dag gebruikt per persoon.
Na de les krijgen de leerlingen hun blauwe rugzak. Evelien en Marjolein vragen de leerlingen om voor 20 maart lege flessen te verzamelen, zodat ze die met water kunnen vullen en mee kunnen nemen. "Het water gaat na afloop naar de plantsoenendienst en de lege flessen worden ingeleverd voor het statiegeld", legt Marjolein uit. De leerlingen krijgen ook een sponsorformulier mee dat zij op 18 maart weer in moeten leveren met het geld. "Een pomp kost tussen de 6.000 en 8.00 euro", vertelt Gertjan. "We hopen dat we met alle leerlingen genoeg geld op kunnen halen om er twee aan te kunnen schaffen."
Met de les en de instructie zijn de leerlingen goed voorbereid voor de wandeling, die om 9.00 uur start bij Winkelcentrum Oostermeent inn Huizen. De wandeling gaat richting het Gooimeer en dan door het Vierde Kwadrant en de Blaricummermeent terug naar het winkelcentrum, waar het water en de flessen weer worden ingeleverd. "Dat is best zwaar hoor", zegt een van de leerlingen die vorig jaar al meeliep. Voor het goede doel hebben de leerlingen het er echter wel voor over.

Zes kilometer wandelen met zes liter water.