Het 'tijdelijke' strandpaviljoen.
Het 'tijdelijke' strandpaviljoen. Foto: PR

Na sluis-debacle opnieuw gebrek aan transparantie?

Er zijn vergevorderde plannen voor een strandpaviljoen - met vergunning voor tien jaar! - aan het Stichtse strand, maar er zijn problemen.

Blaricum De plannen voor de aanleg van een behoorlijk groot strandpaviljoen op het Stichtse strand zijn al vergevorderd. Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) is verontwaardigd dat ze zelf heeft moeten leuren om informatie, die zij overigens via omwegen moest vernemen, over deze wilde plannen.

Ook ontwikkelaar Jan Geesink loopt tegen problemen aan in zijn samenwerking met de gemeente en grondeigenaar Staatsbosbeheer. Wethouder Anne-Marie Kennis meldt echter dat Geesink vooralsnog geen plan heeft ingediend dat past binnen de kaders van Staatsbosbeheer.
Volgens DAB komt het paviljoen deels in de schaduw te liggen, pal voor het enige stuk parkeerplaats dat door de gemeente niet verhard is. Hierdoor wordt het voor leveranciers lastig om het paviljoen te bereiken. Ook hebben ouders in die situatie vanaf het terras geen zicht op hun kroost dat zich op het volleybalveld vermaakt. Geesink wil graag dat de raad meedenkt over de mogelijkheden, voorwaarden en condities.
DAB-raadslid Ramona Beemsterboer-van Urk Dam: "In de informatiebrief aan de raad spreekt de gemeente over bijlagen (die niet zijn toegevoegd), terwijl deze er wel zijn en een helder beeld scheppen over de problematiek. Wat is er aan de hand? Zowel VVD als DAB hebben al eerder om helderheid gevraagd over de voortgang van het eiland, maar men was nog in onderhandeling. Betekent dit na het sluis-debacle opnieuw gebrek aan transparantie? Inwoners en vooral ook bewoners van de Blaricummermeent hebben recht op de (verkiezings)belofte die hen is gedaan. De gemeente schrijft nu te betreuren dat er nog geen sprake is van een sluitende financiële exploitatie. Het eiland lijkt er voorlopig niet te komen. Een behoorlijke dreun voor de inwoners van onder meer de Blaricummermeent, het comité Blaricum Aan Zee (BAZ) en iedereen die zo enthousiast was toen het eiland tijdens de verkiezingsperiode als vette worst is voorgehouden. Laat het voorop staan dat DAB niets liever wil dan een mooie horecavoorziening op het strand voor de inwoners." Zij heeft schriftelijke vragen ingediend aan het college en wacht op antwoorden.

Sterk gewijzigd

Ook de gemeente wil heel graag een strandpaviljoen deze zomer. Ze denkt al sinds maart 2018 mee met Geesink. "In het door de gemeente Blaricum opgestelde en door de gemeenteraad vastgestelde integrale plan voor de upgrade van het Voorland (juni 2018) is het schetsontwerp van Geesink één-op-één (zowel qua locatie als qua omvang van het gebouw) overgenomen in dit integrale ontwerp en is de gemeente overgegaan tot uitvoering van dit integrale ontwerp. Het plan voor het horecapaviljoen is door de heer Geesink het afgelopen halfjaar echter constant, zonder overleg met de gemeente, sterk gewijzigd. Zowel in grootte als in locatie. Hierdoor kwam de gemeente steeds weer in de positie terug te moeten naar Staatsbosbeheer", legt wethouder Kennis uit.
Geesink's laatste ingediende plannen zijn ook door Staatsbosbeheer uiteindelijk geaccepteerd. Nu wil hij wederom de locatie wijzigen, zegt Kennis: "De nu door hem gewenste locatie ligt in het door Staatsbosbeheer aangegeven gedeelte van het gebied waar de natuurwaarden bebouwing niet toestaat."
Gisteravond is tijdens het rondetafelgesprek (RTG) gepraat over dit onderwerp. Deze krant was toen al gedrukt.

Afbeelding