De Kermisweek is voor veel Blaricummers het jaarlijkse hoogtepunt.
De Kermisweek is voor veel Blaricummers het jaarlijkse hoogtepunt. Archieffoto's: Bob Awick

'Recht doen aan waardevolle traditie die de Blaricumse kermisdagen zijn'

De Kermisweek in Blaricum vindt dit jaar voor de zestigste keer plaats. Het moet, vindt de burgemeester, een feestje zijn voor vooral de Blaricummers.

Vervolg van de voorpagina

"Waar van oudsher vechtpartijtjes voorkwamen tussen groepjes, zijn in de laatste jaren drankmisbruik onder jongeren, drugshandel en -gebruik en zelfs aanrandingen, geweld en vandalisme helaas onderdeel geworden van de Blaricumse kermisdagen", aldus burgemeester Joan de Zwart-Bloch. "Deze ontwikkelingen maken inbreuk op de gezellige en dorpse sfeer en de openbare orde en veiligheid die daarbij hoort."

En dus, aldus de burgemeester, moet er wat veranderen om van het jaarlijkse dorpsfeest ook daadwerkelijk een feest te maken. Hoewel zij de evenementenactiviteiten op de zaterdag- en zondagavond wil schrappen, zijn er op maandag-, dinsdag- en woensdagavond wel 'gewoon' tenten, broodjesverkoop en live-artiesten toegestaan. Het feestterrein krijgt dan wel het stempel van een 'evenementengebied' om zo de overlast zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken. Voorwaarde voor de horeca is dat die een deel van de beveiliging op straat zelf moet bekostigen. Dat heeft ook te maken dat Blaricum - net als alle andere gemeenten waar evenementen plaatsvinden - dit jaar vanuit het Rijk minder agenten krijgt dan voorheen. Deze evenemententerreinen worden gemarkeerd door borden die de organisatoren in overleg met de gemeente ophangen. Zelf drank of glaswerk meenemen mag dus niet. Ook rugzakken komen niet het terrein op, is de boodschap.
Hoewel de burgemeester beseft dat de horeca niet blij is met de maatregelen op zaterdag- en zondagavond, denkt zij dat er tijdens de drie overige avonden voor hen genoeg valt te verdienen. Bovendien vindt zij het onacceptabel om zo veel (betaalde) beveiliging in te zetten om zo de (commerciële) horeca een dienst te doen. De burgemeester voelt zich bovendien gesteund door de hulpdiensten die eveneens een toename van drank, drugs en vandalisme constateerden. En uit een gemeentelijke enquête, door 700 Blaricummers ingevuld, en 26 een-op-eengesprekken met omwonenden bleek bovendien dat mensen wel degelijk overlast ervaren.
Aan de andere kant wil de Blaricumse burger de Kermisweek zeker niet kwijt. Over de dagactiviteiten van de kermisdagen is iedereen het eens. "Er is brede waardering voor de lampionnenoptocht, het vuurwerk, de volksspelen en de kermisattracties", aldus De Zwart-Bloch. "Met dit beleid willen we recht doen aan de waardevolle traditie die de Blaricumse kermisdagen zijn en hebben we aandacht voor alle belangen in het dorp. Tegelijkertijd hebben we oog voor het terugbrengen naar dorpse proporties."

De Kermisweek moet volgens velen weer het dorpse karakter krijgen.