Erik Joosen (l) sprak in namens de drie horecagelegenheden.
Erik Joosen (l) sprak in namens de drie horecagelegenheden. Foto's: Bob Awick

'Stoppen met zaterdagavond tijdens kermis?; Het hele dorp wordt gek!'

De horecaondernemers zijn behoorlijk ontstemd nu het buitengebeuren op zaterdagavond tijdens de kermis door het college wordt verboden.

BLARICUM "Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. We hebben het zó leuk gehad afgelopen jaar en nu hangt het aan een zijden draadje", zegt horecaonderneemster Marise Lindeman-van de Koot. We treffen elkaar in café d'Ouwe Tak aan de Eemnesserweg, waar ook echtgenoot Hennie van de Koot en Het Vitus-stel Marita Steenbeek en Erik Joosen zijn aangeschoven.

Vitus-ondernemer Erik Joosen hield tijdens het RondeTafelGesprek (RTG) van vorige week al een vurig pleidooi met als doel de zaterdagavond voor de horeca te behouden. "We hadden een oplossing", zegt hij. Dat plan is met de betrokken ambtenaren gedeeld. De recente maatregel van het college, die verbiedt livemuziek te programmeren en tenten te plaatsen, is bij de lokale horeca rauw op het dak gevallen. "We zaten nog midden in de gesprekken", zegt Lindeman-van de Koot, die niet begrijpt welke krachten er in het dorp spelen. "Vechtpartijen zijn niet goed te praten en die keuren wij zeker af, maar er is echt geen reden om ingewikkeld te doen", zegt Steenbeek.
De horeca zorgt al jaren voor extra beveiliging. In het onlangs gepresenteerde plan - dat dus niet de kans krijgt om zich te bewijzen - zorgen Het Vitus, d'Ouwe Tak en Moeke Spijkstra voor 28 man beveiliging, waarvan het gros na sluitingstijd de straat op gaat. "Maar met de maatregel van de burgemeester mogen we op zaterdagavond dus alleen open zijn met onze reguliere horecavergunning. Dat betekent dat iedereen binnen moet blijven." Dit leidt tot een averechtse werking, waardoor de spanning in het dorp juist wordt opgevoerd ("waar gaan de mensen na het vuurwerk dan naar toe?"). Dat vinden niet alleen deze horecaondernemers, maar dat liet ook raadslid Bea Kukupessy (DBP) tijdens het RTG doorschemeren. En nee, het schrappen van de zaterdagavond leidt niet tot - zoals CDA-raadslid Piet Oldenziel zich afvroeg - tot een faillissement van de bedrijven. "Maar ons plan is gebaseerd op vier feestavonden. Als de zaterdag afvalt, lopen we 30 tot 35% van onze inkomsten mis. Dan moet er dus geld bij!", aldus Joosen.
"We hopen oprecht dat de raad ons de kans geeft om ons plan met beveiligers te laten uitvoeren. Dat betekent dat de zaterdagavond overeind blijft", zegt het viertal. "En anders kunnen de mensen hun conclusie trekken, maar ik denk dat het dorp dan gek wordt", zegt Joosen. Hennie van de Koot geeft aan dan op zaterdag de tent helemaal dicht te houden. "Dan zijn we wel gestopt op het hoogtepunt, want hoe leuk was het afgelopen jaar", concludeert Lindeman-van de Koot.
De fractievoorzitters en de voorzitter van de gemeenteraad overleggen in het presidium van 1 april over het vervolg. Het kermisbeleid is een collegebevoegdheid en dus een besluit van burgemeester en wethouders.

Eijpe praat nog even na met politieagente Ella.