De Buurke-plaquette gaat naar Sociëteit Jan Hamdorff.
De Buurke-plaquette gaat naar Sociëteit Jan Hamdorff. Foto: HKL

Geert Buurke te gast bij heren van Sociëteit Jan Hamdorff

Laren Herensociëteit Jan Hamdorff bestaat zestig jaar. Reden voor deze in 1959 opgerichte sociëteit, voortzetting van het 'Kroegje' in Hotel Hamdorff, om de Buurke-plaquette van de Historische Kring Laren (HKL) te lenen.

Deze gipsen plaquette met een afbeelding van Geert Buurke, in 1928 de opvolger van Jan Hamdorff die vijftig jaar hoteleigenaar is geweest, is in 2016 in het bezit gekomen van de HKL. Omdat het voorwerp nogal kwetsbaar is, hebben Pim en Kees Snoeij op verzoek van de HKL daar een lijst omheen gemaakt. Op die manier kan Geert Buurke rustig een poosje de gast zijn van de heren van de sociëteit.
De oprichting van Sociëteit Jan Hamdorff is geïnitieerd door een zoon van Geert Buurke, Johan. Hij stelde op donderdagen het 'Kroegje' exclusief voor de Sociëteit Jan Hamdorff beschikbaar. De club leidde daar een bloeiend bestaan, totdat Hotel Hamdorff zijn deuren sloot. Na wat omzwervingen is de sociëteit nu gevestigd in haar eigen pand aan de Drift. De plaquette met Buurke erop werd in 1953, toen hij 25 jaar eigenaar was van het Larense hotel, waarschijnlijk gemaakt in opdracht van het personeel. Zoon Johan had toen de dagelijkse leiding van het hotel. Een andere zoon, Jasper, had de leiding in Gooiland te Hilversum. Ook Kasteel Hooge Vuursche behoorde bij het horecabezit van deze familie. Via omzwervingen is de gipsen plaquette in handen gekomen van boedelmakelaar Eric Branger. Hij besloot de plaquette aan toenmalig HKL-voorzitter Antoinetty van den Brink te overhandigen.