Huis voor bejaarde artiesten

Laren Meerdere steden in ons land weren het autoverkeer en vooral het zware verkeer uit de stad. De uitstoot van CO² en fijnstof door het verkeer blijkt gezondheidsproblemen te veroorzaken bij de bewoners. In Laren ziet men dit anders.

De snelweg A1 loopt door Laren heen. Omdat de A1 tot Naarden en vanaf Eemnes is verbreed, vormt het deel dat door Laren gaat een bottleneck. Daardoor zijn daar vaak files met langzaam rijdend en stilstaand verkeer, waardoor de omgeving nog extra vervuilt. Tot voor kort werd de CO²- en de fijnstofuitstoot voor de bewoners van Laren enigszins gefilterd door een bosrijke rand langs de snelweg. Helaas vallen daar steeds meer gaten in. Recentelijk weer een gat van ruim twee hectaren. Honderden oude bomen stonden in de weg en zijn gekapt. Naast het soms oorverdovende lawaai heeft ook het fijnstof- en de CO²-uitstoot hier nu vrij spel. Op deze zeer ongezonde locatie, vlak aan de A1, worden nu appartementen gebouwd. Zij zijn nota bene bedoeld voor ouderen! Met actieve medewerking van de gemeente Laren komt hier, ver van het dorp, het nieuwe Rosa Spier Huis. Het huis voor bejaarde artiesten! Een kolossaal, commercieel appartementencomplex dat met Rosa Spier niets meer te maken heeft. Overigens voorlopig voor lange tijd onbereikbaar omdat het wegennet niet berekend is op extra verkeer.

Dr. G. Vlak, Laren


Levensreddend apparaat op Mauvezand

LAREN Buurtpreventievereniging Hut van Mie heeft een aed (automatische externe defibrillator) geïnstalleerd aan de muur bij Bertus Bouman aan het Mauvezand 50.

Jolanda Graafsma, secretaris van de buurtpreventievereniging, maakte zich hard voor dit levensreddende apparaat. Dat het haar gelukt is, kwam mede door een anonieme gift van een Larense inwoner.
Een aed kan het hartritme bij een hartstilstand weer herstellen. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bedieners van het apparaat zijn hier voor opgeleid. Het is de bedoeling dat er meerdere van deze apparaten - om de 500 meter - in het dorp komen te hangen.