Een paviljoen van dit kaliber kost zeker een miljoen euro.
Een paviljoen van dit kaliber kost zeker een miljoen euro. Visualisatie: Stork en Albrecht

Ontwikkelaar Jan Geesink: 'Van afhaken is helemaal geen sprake'

Gaat het eilandproject Blaricum aan Zee (BaZ) de eindstreep halen? Dat is de grote vraag nu de financiering ervan niet rond lijkt te komen.

BLARICUM De aanleg en realisatie van het eiland Blaricum aan Zee (BaZ) lijkt - op korte termijn - niet te gaan lukken. Vertegenwoordigers - namens ontwikkelaar Jan Geesink (65) aanwezig tijdens het RondeTafelGesprek (RTG) - herhaalden meerdere malen dat de financiering voor dit veelbelovende plan niet rond komt. Of de gemeente Blaricum moet middels een subsidie met bergen euro's over de brug komen, probeerden zij nog. Maar daar was wethouder Anne-Marie Kennis heel duidelijk over: "Dat zou staatssteun zijn, en dat mag niet."

Het nog aan te leggen eiland in het Gooimeer staat volgens initiatiefnemer Jan Geesink helemaal niet op losse schroeven. "Van afhaken is helemaal geen sprake, al heb ik wel het gevoel dat er krachten zijn die daarnaar toewerken", zegt Geesink, die wegens verplichtingen in Frankrijk verblijft.
Het laatste en huidige plan voor Blaricum aan Zee - 2.500 m² groot (in het oorspronkelijke plan 3.250m², red.) krijgt Geesink echter commercieel nooit weggezet in de markt. "Helaas zijn de aanlegkosten van het eiland te hoog in relatie tot de commerciële mogelijkheden." Wat hem betreft mag een derde partij naar de berekeningen kijken, maar: "Ik denk niet dat wij grote fouten hebben gemaakt." Hij meldt dat hij dit probleem (de financiële onderbouwing) vorig jaar juni al bij het college heeft aangekaart.
In de tussentijd wil Geesink een tijdelijk strandpaviljoen - een mogelijke voorloper op het eiland van BaZ - realiseren op het Stichtse Strand. "Procedureel gaat het eiland nog jaren duren, omdat er vanuit de natuurbeweging bezwaren tegen zijn. Daarom hebben wij een plan gemaakt voor een tijdelijk paviljoen dat voldoende kwaliteit heeft om mogelijk later te verplaatsen naar het eiland. Als het eiland helemaal niet doorgaat kan het paviljoen blijven staan en voldoet het ook aan de vereisten van permanente bebouwing", legt de ondernemer uit.
De door Staatsbosbeheer (SBB) opgelegde locatie is het grootste probleem. Geesink: "Overigens heel gemakkelijk op te lossen door het paviljoen op het lange strand circa 65 meter in noordelijke richting te verplaatsen. Een strandpaviljoen op de juiste plaats en het gehele jaar goed in de zon gelegen is toch wel het minste waarop de bewoners van de Blaricummermeent mogen rekenen? Ook van het college mag je verwachten dat ze zich daarvoor maximaal zou inzetten en een mogelijk dispuut met SBB niet uit de weg zou moeten gaan. Het kan geen doelstelling van college en gemeenteraad zijn om een zeer eenvoudige barak met frituur en verpakt ijs te realiseren. Dan worden de bewoners van de Blaricummermeent én de ontwikkelaar op kwalijke wijze misleid, als je kijkt naar de in de Structuurvisie beschreven ambitie. Dat is ook nimmer het verzoek van wethouder Kennis aan mij geweest; ik zou daar ook nimmer op zijn ingegaan."

Rechtszaak?

Geesink heeft er ondertussen een hard hoofd in of er überhaupt voor juni een tijdelijke strandtent kan komen. Hij heeft de wethouder laten weten dat de gemeente best op zoek mag gaan naar een tijdelijke exploitant voor één seizoen. "Uiteraard onder de strikte voorwaarde dat aan deze vergunning geen rechten kunnen worden ontleend en dat de gemeente daartoe een schriftelijke garantie afgeeft. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij als gevolg van een gecompliceerd en langdurig ontwikkeltraject - inmiddels 4,5 jaar - later mogelijk geconfronteerd gaan worden met nieuwe problemen." Dreigen met een rechtszaak wil Geesink (nog) niet, maar als Blaricum hem er tussenuit wil hebben, kunnen ze wel een gepeperde rekening verwachten. Deze angst sprak raadslid Christien Dobber (VVD) ook al uit tijdens de RTG.
De coalitiepartijen (Hart voor Blaricum, De Blaricumse Partij, CDA en de Fractie Van Dijk) van de gemeenteraad willen de beloofde, tijdelijke horecavoorziening nog deze zomer aan het Stichtse Strand gerealiseerd zien. Zij dienen hiertoe een motie in, die op dinsdag 26 maart wordt behandeld. "Het college moet bij de huidige initiatiefnemer (Geesink, red.), waarmee onderhandeld wordt over de tijdelijke horecavoorziening, aandringen snel met een vergunningsaanvraag te komen. Anders moeten meerdere ondernemers de kans geboden worden een vergunningsaanvraag in te dienen. We kunnen niet wachten totdat de initiatiefnemer van Blaricum aan Zee met een definitief ontwerp komt voor de tijdelijke voorziening, terwijl de tijd verstrijkt. Er moet nu iets gebeuren, straks is de zomer voorbij", aldus Hart voor Blaricum-fractievoorzitter Willem Pel.
Al begin vorig jaar nam de gemeenteraad een raadsbesluit voor een upgrade van het Stichtse Strand, waarbij ook (tijdelijke) horeca op het strand mogelijk zou worden in afwachting van het gereedkomen van de plannen van het eiland Blaricum aan Zee. "Een mooi paviljoen aan het strand met verhuur van bootjes past prima in het beeld van een levendig en veilig strand", vindt Pel. "Het tijdelijke paviljoen kan een definitieve plaats krijgen als Blaricum aan Zee onverhoopt niet doorgaat."

Afbeelding