Na afloop deelde de wethouder goodie-bags uit.
Na afloop deelde de wethouder goodie-bags uit. Foto: Bob Awick

#Welketoekomstkiesjij; verzuimteller scholieren in 2018 op 4.273 meldingen

LAREN Op de Dag van de Leerplicht verzorgden leerplichtambtenaren samen met Karin van Hunnik, regionaal bestuurder Jeugd en Onderwijs en wethouder in Laren, aan achttien brugklasleerlingen van College de Brink een les over leerplicht. Dat was tevens het moment dat de regionale campagne #Welketoekomstkiesjij - gericht op jongeren tussen de 18 en 23 jaar - gelanceerd werd.

Tijdens de les gingen zij in gesprek met de leerlingen over het ontstaan en het belang van leerplicht, schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Als afsluiter was er een quiz. "Wie heeft er weleens gespijbeld?" viel de wethouder met de deur in huis. "Niemand? Ik heb weleens gespijbeld en ben toch wethouder geworden. Rara, hoe kan dat?", lachte Van Hunnik. Een jongen gaf uiteindelijk toe dat hij deze les liever niet had omdat hij eigenlijk wel naar huis wilde. "Ik heb trek in lekkere limo."
Spijbelen en (ziekte)verzuim is dagelijkse kost voor de leerplichtambtenaren in de regio Gooi en Vechtstreek. De verzuimteller stond in 2018 op 4.273 meldingen. "Dit zijn alle soorten meldingen, van 'gewoon' spijbelen van zowel leerlingen onder als boven de 18 jaar tot gecompliceerde verzuimmeldingen met bijvoorbeeld problemen in de thuissituatie, gedragsproblemen of vechtscheiding van ouders. Hoewel een zeer klein deel (126 meldingen) is ook luxe verzuim hierin verwerkt (eerder op of later van vakantie)", zegt leerplichtambtenaar Hakimi Dini. De nieuwe campagne richt zich op de uitvallers (dit jaar al 354) en de leerplichtambtenaren zoeken samen met de leerlingen, ouders, scholen en ketenpartners naar een oplossing voor het verzuim.
De leerplichtambtenaren werken voor alle ruim 53.000 leerlingen (5 tot 23 jaar) die in de regio wonen en worden via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op de hoogte gebracht van de afwezigheid van de studenten. "Wij krijgen dit in lijsten aangevoerd en wij gaan de scholieren actief benaderen; via brieven, telefoon en simpelweg aanbellen, maar ook via Facebook en WhatsApp." Voor scholieren geldt een volledige leerplicht vanaf 5 jaar tot en met het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Voor leerlingen zonder startkwalificatie (havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2, red.) geldt een leerplicht tot 18 jaar (kwalificatieplicht). Jongeren zonder startkwalificatie worden tot hun 23ste jaar gestimuleerd om alsnog een diploma te halen.
Bij de campagne horen de filmpjes 'leerplicht' en '#Welketoekomstkiesjij'. Dimi: "Deze zijn ook in het Arabisch beschikbaar, omdat wij een nieuwe groep jongeren en ouders in de regio hebben die op dit moment alleen in deze taal te bereiken zijn. Op deze manier proberen wij ook deze jongeren en ouders te bereiken." Wie zich niet aan de leerplichtwet houdt, kan rekenen op sancties.