Ton Stam, wethouder gemeente Laren, geeft het startsein voor de bouw.
Ton Stam, wethouder gemeente Laren, geeft het startsein voor de bouw. Foto: Ben den Ouden

Bouw Zijtak-woningen officieel van start; 'een prachtig project'

Onder de kraanbaan van de voormalige houtzagerij wordt weer hard gewerkt; er worden 36 huizen gebouwd.

Laren Wethouder Ton Stam heeft donderdagmiddag in het bijzijn van de nieuwe bewoners - waaronder ook veel jonge Laarders -, de ontwikkelaar, makelaar en vele andere betrokkenen het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van de 36 woningen op het voormalige houtzagerij-terrein aan de Zijtak.

Onder de oude kraanbaan was een constructie gebouwd van twee boomstammen. Op één daarvan was een champagnefles bevestigd. De andere stam stond met behulp van touw licht onder spanning. Toen het touw na een aantal klappen knapte, knalde de balk met een flinke vaart tegen de champagnefles (een goedkope variant van de Lidl) aan. Gejuich en een luid applaus volgden.
Afgelopen november droeg de gemeente de grond van de oude bibliotheek over aan MBB Ontwikkeling. Daarna is bouwbedrijf MBB begonnen met de voorbereidingen van het terrein voor de start van de daadwerkelijke bouw. Op het terrein komen 36 woningen. Hiervan staan er nog zes op Funda. Twee daarvan zijn verkocht onder voorbehoud. Veel jonge mensen uit Laren hebben een rug-aan-rugwoning weten te bemachtigen. "Een mooie kans voor de jongelui uit Laren", zei een bezoekster. Wel jammer dat er niet gasloos gebouwd gaat worden, zei zij ook nog. "Nu worden de toekomstige bewoners op kosten gejaagd."
"Ik ben blij dat de bouw nu van start gaat", liet wethouder Ton Stam weten, "want dit wordt volgens mij een prachtig project voor onze gemeente. Er komt een mooie mix van woningen, waarbij ook rekening is gehouden met doorstroming van (sociale) huur in Laren naar de te bouwen betaalbare koopwoningen. Ook de samenwerking met de buurt om het plan in te passen in bestaand gebied is een voorbeeld van hoe we dergelijke projecten graag invullen."
Op de locatie van de oude houtzagerij staat straks een mix van veertien betaalbare woningen en 22 woningen uit het hogere segment (2-onder-1-kap en vrijstaand). Met een gemiddelde koopprijs van 250.000 euro vrij op naam waren de betaalbare woningen zeer snel verkocht. Mensen die een (sociale) huurwoning in Laren achterlaten kregen hierbij voorrang.

Nieuwe bewoners

Wouter Boogers en Ginette Woudsman - beiden 26 jaar - hebben een rug-aan-rugwoning gekocht. Boogers woont nu in de Bijvanck, maar heeft tot zijn 24ste in Laren gewoond. "We zijn vandaag voor het eerst hier op het terrein om te zien waar onze eerste koopwoning komt te staan", vertelde hij enthousiast. "Helaas duurt het nog even, want de oplevering is pas in 2020. We kijken ernaar uit om weer in Laren te komen wonen."
Ook échte Laarder Aleks van Ieperen (24) gaat samen met zijn vriendin Mieke Lorier (24) het nieuwe avontuur aan. De steenhouwerij ligt nagenoeg in hun achtertuin. Zij ontmoetten op de goed georganiseerde bijeenkomst hun toekomstige buren. "Leuk om met hen kennis te maken. De eerste buurtbarbecue staat al in de agenda", lacht de Laarder.

'Wel jammer dat nieuwe wijk niet gasloos gebouwd gaat worden'