De cheque met het opgehaalde bedrag van 8.750 euro.
De cheque met het opgehaalde bedrag van 8.750 euro. Foto: Bob Awick

Wandelen voor Water levert voorlopig 8.750 euro op

LAREN De Larense scholen hebben afgelopen vrijdag, samen met een bevriende school uit Terneuzen, op Wereld Waterdag (met als doel schoon water in de derde wereld) met elkaar 8.750 euro opgehaald.

In Laren waren dat leerlingen van groep 7 en 8 van de scholen Binckhorst-St. Jan, Montessorischool, Florencius, De Gooische School en OBS De Ploeg. Bij aanvang van de wandeltocht moest er wat geïmproviseerd worden, omdat de elektriciteit in heel 't Gooi was uitgevallen. De gymnastiekoefeningen door Mark de Winter van Family Fitness voor de warming-up begonnen daarom zonder muziek. Bij terugkomst was er gelukkig weer stroom en stond DJ Sean Bogaers de kinderen al op te wachten met aanstekelijke reggaemuziek.
De kinderen en begeleiders (gediplomeerde verkeersregelaars en EHBO'ers) liepen met zes liter water in hun rugzak een zes kilometer lange route. Er was een stop bij de waterzuivering in Blaricum, waar de jeugd uitleg kreeg over hoe het water hier weer schoon wordt gemaakt.
Bij terugkomst op de hockeyclub maakte burgemeester Rinske Kruisinga van Laren het voorlopige eindbedrag bekend: 8.750 euro. Een bedrag dat nog verder zal oplopen als de laatste tellingen gedaan zijn. Kruisinga vertelde dat zij zelf in een ver verleden in Bangladesh heeft gewoond - haar man was daar ontwikkelingswerker - en het waterprobleem van dichtbij heeft ervaren. Kruisinga: "Wij vingen gelukkig nog regenwater op van het dak, maar in ons dorp was een vijvertje waar alles in gebeurde. Het ene moment namen ouders en kinderen er een bad, de was werd erin gedaan, de groente werd erin gewassen en het was ook drinkwater." Pieter Verboom van Rotaryclub Laren-Blaricum refereerde aan de actuele gebeurtenissen in Mozambique en Malawi: "Hoewel er net een heleboel regenwater is gevallen, zorgt die nu uitsluitend voor overlast en het water is niet veilig om te drinken. Bovendien houden ze het niet lang genoeg vast. Daarom is het zo goed dat jullie hebben geholpen om dit te veranderen."
Tijdens Wandelen voor Water ervaren Nederlandse kinderen van basisscholen in groep 7 en 8 voor één keer hoe het is om met zes liter water op je rug zes kilometer te lopen. Iets wat voor hun leeftijdgenoten in onder andere Malawi (Oost-Afrika) dagelijkse kost is, waardoor ze vaak niet naar school kunnen. De Stichting Chikondi richt zich primair op onderwijs in Malawi en bepaalt samen met SmartGroupMalawi de locaties waar waterpompen moeten komen.