De groep van het 'Eiland van Eemnes' aan de Nieuweweg.
De groep van het 'Eiland van Eemnes' aan de Nieuweweg. Foto: Paul Sprey

Lenteschoonmaak Eemnes breekt records

EEMNES De Werkgroep Eemnes Schoon organiseerde zaterdag voor de tiende keer de Lenteschoonmaak. Een kleine zestig deelnemers hadden zich aangemeld, maar de volgende dag bleken er dertig extra handen te zijn. Gezamenlijk haalden zij twintig kliko’s met zwerfvuil op, waaronder ook wat grofvuil. "De algemene indruk is dat Eemnes schoner wordt", meldt coördinator Jaap Groeneveld.

"Er wordt minder troep gevonden die er al jaren ligt. Uit reacties van passanten blijkt dat het werk zeer gewaardeerd wordt."
Wat in 2010 begon met een groepje van vijf is inmiddels uitgegroeid tot een gebeurtenis waar deze keer 73 mensen bezig waren in het oude dorp met de woonwijken rond Jaap Groeneveld (39), ‘het eiland van Eemnes’ ten westen van de A27 rond Paul Sprey (22) en de Heidehoek rond Ina Panman (12). Gedrieën vormen zij sinds een aantal jaren de werkgroep Eemnes Schoon. Naast burgemeester Roland van Benthem deed de nieuwe wethouder Theo Reijn ook mee. Verder ook hulp van een viertal ambtenaren van het gemeentebestuur, twee raadsleden en niet te vergeten een aantal kinderen.

Van de eerste vijf deelnemers van toen doen er nog steeds vier mee. Namens het gemeentebestuur kregen Mieke Jungerling, Henk Bokkers en Jaap Groeneveld een bos bloemen als dank voor hun voortdurende inzet; Jan Manten was helaas verhinderd. Groeneveld kreeg daarbij nog een lunchbon voor zijn jaarlijks organisatie. Burgemeester Roland van Benthem benoemde tijdens de start van deze dag dat verschillende mensen ook buiten deze actie in de bosjes duiken, zoals Jan en Ditty Perier. Jan Manten en zijn maten Henk Bokkers en Jan Hagen zijn ook regelmatig langs de polderwegen te vinden.
Na de opening ging Van Benthem in de Heidehoek helpen. Volgend jaar helpt hij bij 'het eiland' en vindt de lenteschoonmaak plaats op zaterdag 28 maart. Startpunt is dan het Huis van Eemnes.