Regiovoorzitter Pieter Broertjes en commissaris van de Koning Arthur van Dijk.
Regiovoorzitter Pieter Broertjes en commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Foto: Bob Awick

Gooi en Vecht aan provincie: 'Regionale slagkracht vergroten'

Werk, wonen, bereikbaarheid, landschap, duurzaamheid en als nevendoel de versterking van de regionale bestuurskracht zijn belangrijk.

LAREN Pieter Boertjes, voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek, heeft aan de formateur/onderhandelaars, in de aanloop naar de onderhandelingen over het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, de belangrijkste punten op papier gezet.

Regio Gooi en Vechtstreek is het samenwerkingsverband van de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. Hoewel een fusie tussen een of meerdere gemeenten er dus niet in zit, werken zij op tal van onderwerpen samen om op die manier hun 'slagkracht', zoals Broertjes schrijft, te versterken. Maar daar hebben zij wel een beetje hulp vanuit het provinciehuis bij nodig. Want hoewel het in Gooi en Vechtstreek voor de meeste mensen een prachtige woon- en werkplek is, verliest de regio bij gelijkblijvend overheidsbeleid de komende twintig jaar ongeveer 25.000 banen, aldus Broertjes. "Dit is niet alleen een economische opgave. De groeiende pendel woon-werkverkeer bedreigt de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van ons gebied en zet extra druk op de ring rond Amsterdam."
Broertjes pleit ervoor om met elkaar wonen, werken en beroepsonderwijs dichter bij elkaar te brengen in de regio. Het stedelijk gebied zou meer ruimte moeten krijgen voor bedrijvigheid en beroepsonderwijs. Wat betreft de bereikbaarheid blijven de zorgen en de druk op de A1, A27 en het onderliggende wegennet groot. Eventuele oplossingen moeten een zo laag mogelijke belasting hebben voor natuur en milieu, aldus Broertjes. "Dit vraagt om een hoogwaardig vervoersnetwerk met aantrekkelijke ov-knooppunten die werken als magneten. Wij onderstrepen het belang om ruimte te geven aan de fiets, knooppuntontwikkeling en realisatie van een concurrerend en duurzaam netwerk van openbaar streekvervoer en doelgroepenvervoer." Ook als het gaat om de energietransitie en landschap, recreatie en cultuur zijn investeringen een must, meent Broertjes. De Regio heeft voor ogen om samen met de provincie te komen tot een zogenaamde 'strategische gebiedsagenda'. Hij nodigt het GS-college uit voor een bezoek aan de regio op 12 september 2019.