Annechien en Manita (r) tijdens de overhandiging van het schilderij.
Annechien en Manita (r) tijdens de overhandiging van het schilderij. Foto: PR

'Dat Annechien mijn schilderij wilde hebben, was echt de kers op de taart'

Kunstenares Manita de Graaf-Rebel (37) deed mee aan de onlinecompetitie van het programma Project Rembrandt. Ze eindigde in de top 10, en mocht de finale bijwonen!

Eemnes Tijdens de opnamen van de finale-uitzending ontmoette ze ook Annechien Steenhuizen, de presentatrice van het tv-programma Project Rembrandt. Zij bleek direct weg van het werk van De Graaf-Rebel en wilde het graag hebben. "Ja, er kwam iemand van de productie naar me toe om te zeggen dat Annechien hem mooi vond en dat ze hem wel graag zou willen hebben. Haha, bizar toch!", zegt de geboren en getogen Eemnesserse.

De Graaf is getrouwd met Almar. Ze heeft twee kinderen: Tessa (14) en Finn (4). De jongste is van hen samen.
Schilderen is altijd een grote passie voor haar geweest, maar het is begonnen op het ErfgooiersCollege in Huizen. "Als eindexamenvak en daarna hobbymatig, naast mijn werk in de zorg. Sinds 2017 ben ik voor mezelf begonnen en nu maak ik tekeningen, schilderijen en muurschilderingen in opdracht", vertelt ze enthousiast. "Het liefst schilder ik dieren. Portretten zijn ook erg leuk, maar erg lastig, omdat elk detail moet kloppen om iemand neer te zetten zoals diegene ook is."
Toen Project Rembrandt op tv kwam, vond De Graaf-Rebel het direct al een leerzaam en inspirerend programma. "Knap hoe de deelnemers binnen een paar uur iets schitterends op doek konden maken, en dat met camera's in hun rug! Niets voor mij, ik schilder liever alleen, in mijn eigen atelier, zonder mensen die over mijn schouder meekijken."

Voorbereiden

Dolblij was ze toen aangekondigd werd dat er onlinemasterclasses van Iris Frederix te volgen waren. "Om vast te oefenen met het schilderen in de stijl van Rembrandt", legt de kunstenares uit. De 'thuisschilders' konden zich op die manier voorbereiden op de competitie met de opdracht: maak een portret van Annechien. "Zij poseerde hiervoor online, waarna iedereen aan de slag kon."

Krachtig

Na honderd screenshots van de livebeelden koos De Graaf-Rebel voor een krachtige Annechien. "Naar mijn idee kwam hier mooi naar voren hoe ik haar zie: mooi, sterk en grappig. En dit heeft uiteindelijk goed uitgepakt", lacht ze. Al had ze zelf nooit gedacht het zover te schoppen. Ook mocht de kunstenares de deelnemers aan het tv-programma - naast de vakjury - beoordelen en kreeg ze een schilderspakket cadeau. "Het was een geslaagde dag voor iedereen. En dat Annechien mijn schilderij wilde hebben, was écht de kers op de taart."

De finale-uitzending - opgenomen in het Rijksmuseum in Amsterdam - wordt zondag 7 april om 21.20 uur op NPO1 uitgezonden. Wat de kijkers niet te zien krijgen, is de overhandiging van het door Manita de Graaf-Rebel gemaakte portret aan Annechien Steenhuizen.