Postcommandant Roelof Willemze zoekt extra mensen.
Postcommandant Roelof Willemze zoekt extra mensen. Foto: Bob Awick

Commandant Roelof Willemze: 'Ik kan de uitstroom net een beetje opvangen'

De postcommandant van Eemnes luidt de noodklok. Hij zoekt nieuwe vrijwilligers die met name beschikbaar zijn tussen 08.00 en 16.00 uur.

Eemnes "Ik kan de uitstroom net een beetje opvangen", zegt Roelof Willemze, postcommandant Eemnes. Daarom is hij naarstig op zoek naar nieuwe aanwas. De postcommandant legde zijn probleem onlangs al voor aan de raadscommissie Bestuur, Samenleving en Middelen.

"Ik sta formeel op -3 vrijwilligers. Voor de juiste bezetting heb ik 28 opgeleide mensen nodig en nu heb ik er 25." Brandweerlieden zijn bijvoorbeeld vertrokken omdat ze buiten Eemnes een goedkopere woning konden krijgen of omdat ze te oud werden voor dit passionele en dienstbare vak.

Opkomsttijden

Grote probleem is dat veel (ook nieuwe) vrijwilligers buiten Eemnes werken. Willemze: "Ik zie dat de opkomsttijden - voor woningen wettelijk binnen acht minuten - tussen 08.00 en 16.00 uur oplopen. Daarom loopt er nu binnen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een onderzoek om te kijken welke brandweervrijwilligers van andere posten er in Eemnes werken. Doel is om hen overdag te kunnen inzetten."

Slagkracht kleiner

De Post Eemnes werkt volgens het vrije-instroomsysteem. "We hebben twee ploegen die om de week dienst hebben. Bij calamiteiten wordt echter altijd het gehele korps gealarmeerd. Wie kan - en in het dorp aanwezig is - komt."
De te krappe bezetting heeft gevolgen voor de werkzaamheden. "Een van de opties is om met vier brandweermensen in plaats van zes uit te rukken", zegt Willemze. "Dan wordt dus de slagkracht kleiner. Een tweede voertuig komt dan wel, maar later. En als het zover komt dat we helemaal niet meer kunnen uitrukken, dan komt de Post Eemnes buiten dienst en zullen de korpsen van Laren, Blaricum of Baarn moeten inspringen."

Opkomsttijden van brandweer lopen tussen 08.00 en 16.00 uur op

Kazerne op juiste plek?

Maar de commandant voorziet ook nog een ander probleem nu de ontwikkeling in de Zuidpolder maar doorgaat. "Je kunt je dan afvragen of de kazerne aan de Noordersingel wel de juiste locatie is. Een logischer plek zou te zijner tijd de gemeentewerf kunnen zijn, maar dan zijn we écht jaren verder."
De brandweer moest afgelopen jaar bijna honderd keer hulp verlenen. "Dit is inclusief de reddingen van paarden, koeien of schapen uit de sloot", zegt Willemze, die eenieder uitnodigt om een aantal oefenavonden op dinsdag of vrijdag bij te wonen. De basisopleiding duurt twee jaar. Jaarlijks zijn er veertig oefenavonden. Goede begeleiding is aanwezig. "Je meldt je vrijwillig aan, maar daarna krijg je een hoop verplichtingen en dat kost tijd", zegt Willemze eerlijk. "Maar in dit vak, waarbij je altijd in de sores van een ander belandt, krijg je ook veel dankbaarheid terug."