V.l.n.r.: Henk van der Veen, Paul Nobelen, Suzanne Hardjono, Mona Deuning en Paul Kaarsgaren. Zittend Daphne Rokebrand.
V.l.n.r.: Henk van der Veen, Paul Nobelen, Suzanne Hardjono, Mona Deuning en Paul Kaarsgaren. Zittend Daphne Rokebrand. Foto: Bob Awick

Blaricum keert terug als hotspot op Koningsdag

Met Koningsdag wordt het ouderwets genieten in Blaricum. Activiteiten keren terug in de Kruiskuil, net als bijzondere dorpsfiguren.

BLARICUM De Oranje Vereniging Blaricum heeft een nagenoeg nieuw bestuur en die nieuwe energie zie je direct terug in het feestprogramma met Koningsdag. "We willen de bezoekersaantallen van vroeger terug", zegt Mona Deuning. Zij is overigens al zes jaar bestuurslid. "Daarom komt de markt terug en vinden er weer optredens plaats in de Kruiskuil." Tussen 10.00 en 17.00 uur is er constant reuring.

De markt - nu zo'n zeventig à tachtig kramen - loopt vanaf de muziektent naar de Kruiskuil. Met braderie, kunst en exotische kramen waar het publiek een sateetje kan eten en spekkoeklikeur kan proeven.
Ook het spijkerbroekhangen en de Vrolijke Keuken, waarbij met ballen serviesgoed aan diggelen gegooid kan worden, zijn tradities die in ere hersteld worden. In diezelfde Kruiskuil komt een podium waar DJ Paul van den Bergh hits uit de jaren 80 en 90 draait en de band Request van Mona Deuning en de Nederlandse zanger Camiel Westerveld optreden. Ook staan er foodkramen en er is een visrokerij.
Een tweede podium staat naast de muziektent. Daar zijn optredens van shantykoor De Speuijt, het Vergeet je verdriet-koor (vrolijk vrouwenkoor uit Huizen) en The Wize Gize (band uit Blaricum). Naast de muziektent vindt een wijnproeverij plaats van de Blaercom en is de expositie Puur Blaricum te zien met oude foto's van Blaricum door amateurs en schilderijen van Marja Ormeling. De kindervrijmarkt wordt uitgezet op de Schoolstraat en de Torenlaan.

Bij de Historische Kring Blaricum komt een Frans terras en speelt troubadour Rien Doeland op verzoek liedjes. Dorpskenner Frans Ruijter vertelt daar ook over bekende, oude Blaricummers. Daarnaast zullen dorpsfiguren herleven en kunnen bezoekers met hen op de foto. Wie dit zijn, blijft nog een verrassing. Even verderop, ter hoogte van de smederij van Van den Bergh (daar vindt ook een koudwaterdemo plaats), is een exotische markt.
Ook is de veiling van Frans Elbers terug van weggeweest. "Dat was altijd een hoogtepunt", vertelt bestuurslid Paul Kaarsgaren. Via hem kunnen items worden ingebracht (06-53656074). Verder zijn er djembédemo's van Just Play Djembé en pencak silat (Indonesische verdedigingssport). Bij IJzerhandel Van den Bergh wordt een film vertoond van carnavalsvereniging De Kruiskuilers, en op het veldje tegenover het Kruidvat is het kinderplein met onder meer een springkussen, ballenbak en stokken vangen. Ook kunnen kinderen zich daar laten schminken, ponyrijden en slijm maken. Al deze activiteiten zijn gratis (al is een donatie welkom). Da Bruno zorgt voor Italiaanse hapjes en Chapeau zorgt voor oesters met champagne.
Hoogtepunt van de dag zijn de helikoptervluchten boven Blaricum, die tussen 12.00 en 18.00 uur plaatsvinden nabij de landingsbaan. Flights à 37,50 per persoon zijn te bestellen via www.helikoptervlucht.nl/bestellen/koningsdag-blaricum. Vanuit het dorp rijdt een pendeldienst (tuktuk).