Vorig jaar tijdens Het Gooi Bevrijd.
Vorig jaar tijdens Het Gooi Bevrijd. Foto: Bob Awick

Blaricumse bevrijdingsdagen ook dit jaar op Oranjeweitje

Ook dit jaar wordt de bevrijding van Nederland gevierd. De Stichting Vrienden van het Gooi pakt uit in Blaricum.

Blaricum De bevrijding in 1945 krijgt in Blaricum - 74 jaar na dato - nog altijd aandacht. Vorig jaar werden de veteranen en het konvooi met WOII-voertuigen al onthaald, maar dit jaar pakt de Stichting Vrienden van het Gooi Bevrijd het nog groter aan.

Van 3 tot en met 5 mei is er een mooi programma. "Het lijkt zo gewoon, maar vrijheid is enorm kostbaar, dat zien we nog dagelijks om ons heen in de wereld", aldus Camiel Hofstee en Erik Joosen van de Stichting Vrienden van het Gooi Bevrijd. "Wat de Canadezen, Amerikanen en Britten destijds voor ons gedaan hebben is onvoorstelbaar. Onze ouders en grootouders hebben het nog meegemaakt, dus zo ver terug is het helemaal niet. We genieten elke dag van die vrijheid en daarom is het zo belangrijk dat we dit in mei altijd blijven vieren met dit fantastische konvooi." Op 7 mei trokken de eerste Canadese troepen 't Gooi binnen.

Bigband

De Blaricummers vertellen dat op 3 mei de bigband Blow te gast is. De bandleden spelen van 20.00 tot 24.00 uur muziek van Glenn Miller, The Andrew Sisters en Frank Sinatra. Dit gebeurt samen met The Harpers uit Engeland.
De herdenking op 4 mei begint met een stille tocht, die om 19.15 uur start vanaf de Vituskerk aan de Kerklaan. De tocht gaat door het dorp naar het Burg. Klarenbeekpark. Bij het monument voor gevallenen begint de herdenking om circa 19.45 uur. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte en wordt aansluitend het Wilhelmus gezongen. Na afloop is er koffie/thee in de tent.

Intocht

Zondag 5 mei zal vanaf 16.30 uur het konvooi van Het Gooi Bevrijd - met in totaal 75 voertuigen - het Oranjeweitje op rijden. Iedereen is welkom om deze feestelijke intocht van nabij mee te maken. Het Gooi Bevrijd heeft tevens een vijftal speciale gasten uitgenodigd: een Amerikaanse en vier Britse WOII-veteranen. Bob Izumi (101st Airborne Division), Lewis Banham, Doug Farrington, David Teacher en Frank Tolley krijgen allen een ereplek. Het konvooi vertrekt rond 20.00 uur.
De organisatie vraagt inwoners de nationale vlag te laten wapperen. "Op zaterdag 4 mei uiteraard halfstok, maar zondag volledig in top!"

Amerikaanse en Britse veteranen op 5 mei te gast