Vrijwel droog, eerst vrij koud, het weekeinde zachter

April startte met fraai weer, dankzij een hogedrukgebied op doortrek van de Noordzee naar de Baltische Staten. Dinsdag schoof een vore van lage luchtdruk met een koufront over ons land en regio met buiige regen en afkoeling. In het weekeinde stelt zich een oostelijke stroming in onder invloed van hoge luchtdruk boven Noord-Europa. Het is dan weer droog en iets zachter.

Donderdag en vrijdag

Donderdag zijn er wolkenvelden met nog een kleine kans op een bui. Soms schijnt de zon. Er waait een matige zuidoostenwind. Het wordt 9 à 10 graden. In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Overdag loopt de temperatuur op tot 11 graden. Gemiddeld ofwel normaal voor begin april is 13 graden. Het blijft droog. Er zijn perioden met zon bij een matige oostenwind.

Het weekeinde

De oosten- tot noordoostenwind neemt in het weekeinde iets in kracht toe. Daardoor voelt het in de wind wat schraal aan. Er zijn zonnige perioden, afgewisseld door enkele wolkenvelden, maar het blijft droog. De nachten verlopen minder koud met een minimum van circa 4 graden. Overdag stijgt de temperatuur tot opnieuw een aangenaam lenteniveau van circa 15 graden.

Weetje

Maart 2019 was zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 8.0 graden, tegen 6.2 graden normaal. Vorig jaar was maart koud met 4.7 graden gemiddeld. Er viel afgelopen maart 120 mm neerslag in onze regio. Normaal is 65 mm. In de afgelopen honderd jaar was alleen maart 1981 natter met 135 mm. Het was met 115 uren zon iets te somber. Normaal is 125 zonuren.