HUBlaricum: transformatie.
HUBlaricum: transformatie. Foto: Tergooi

Drie varianten voor herontwikkeling Tergooi-terrein

BLARICUM Tergooi is in gesprek met de gemeente Blaricum over herontwikkeling van de ziekenhuislocatie in Blaricum. Een studie naar de ontwikkelmogelijkheden op de locatie levert een drietal scenario's op, waarbij in alle gevallen functies worden gemengd. Deze studie was noodzakelijk om de randvoorwaarden voor herontwikkeling van de locatie te kunnen bepalen. Tergooi heeft deze scenario's onlangs met de gemeente besproken.

De locatie Blaricum komt in de loop van 2023 vrij voor een nieuwe invulling. Bij de verkoop van de locatie is Tergooi gebonden aan de randvoorwaarden die de rijksoverheid vanuit het College Sanering Zorginstellingen stelt. In de momenteel ontwikkelde varianten staat een menging van functies voorop: een combinatie van wonen met (zorg)voorzieningen, werken, hotelfunctie en ontmoeten. Het verschil tussen de scenario's is de mate waarin het oude gebouw wordt hergebruikt of gesloopt.
In de variant HUBlaricum wordt het ziekenhuis getransformeerd naar een mixed-usegebouw waar het nieuwe werken, ontmoeten, horeca en wonen met (zorg)voorzieningen worden gecombineerd. Daarnaast wordt een reeks van ondersteunende functies aangeboden in de vorm van een restaurant, spafaciliteiten, fitness en sport en zorgdiensten voor de bewoners. In deze variant wordt het huidige gebouw gestript tot casco.
Bij de variant Laagland/Hoogland wordt het ziekenhuis volledig gesloopt. Rondom worden zes appartementencomplexen gerealiseerd en aan de hogergelegen rand villa's. Onderdeel van de appartementen zijn zorgstudio's. Het is goed denkbaar dat een deel van het overige woningbouwprogramma wordt ingewisseld voor ondersteunende functies in de vorm van zorgfaciliteiten, horeca en flexkantoren.
De variant Boscomplex gaat uit van gedeeltelijke sloop van het ziekenhuis. De fundering en eerste laag van het gebouw blijven behouden en hierop worden elf bouwdelen gerealiseerd die in bouwhoogte verschillen. In twee van deze bouwdelen is een zorgcentrum in combinatie met kantoren en horecavoorziening voorzien. Tegen de groene rand komen zeventien villa's. De nieuwbouw omvat een mix van wonen met (zorg)voorzieningen, werken en ontmoeten.
Of en welke variant het uiteindelijk wordt is aan de gemeente en de koper van het terrein, inclusief het gebouw. Verwacht wordt dat na de zomer duidelijk is hoe het westelijk 'entreegebied' van Blaricum kan worden herontwikkeld. Vervolgens start de formele inschrijving voor verkoop van deze locatie.