De bouw van het Huis van Eemnes gaat minder voorspoedig dan gehoopt.
De bouw van het Huis van Eemnes gaat minder voorspoedig dan gehoopt. Foto: Bob Awick

Bouw van Huis van Eemnes loopt flinke vertraging op

De bouw van het Huis van Eemnes loopt vertraging op. Het gebouw gaat nu pas in de tweede week van januari - in 2020 - open.

EEMNES Het gebouw wordt dus niet eind augustus in gebruik genomen, maar in januari 2020. De kerstvakantie is de eerstvolgende logische mogelijkheid voor de verhuizing, waarna bezoekers in de tweede week van januari welkom zijn.

De vertraging komt met name omdat enkele constructieonderdelen in de sporthal en de theaterzaal worden herzien, heeft aannemer Vaessen de gemeente Eemnes laten weten.
Huis van Eemnes-projectleider Dirk Eekma vertelt dat de dakliggers van de theaterzaal net iets te kort zijn en dat de bestelling van nieuwe stalen balken meerdere weken kost: ze moeten opnieuw geproduceerd en geleverd worden. "Het proces is aan de kant van aannemer Vaessen misgegaan", zegt Eekma. "Ook de afvalnokken, die ervoor dienen dat de sporthal en de voorbouw van elkaar losgekoppeld zijn, ontbreken. En deze dienen wel in de hoofdconstructie gemonteerd te worden." De afvalnokken zijn belangrijk zodat bij een grote brand in bijvoorbeeld de sporthal niet het gehele gebouw te gronde gaat. Daarnaast zijn er gedurende de bouw ook kwaliteitsverhogende wijzigingen doorgevoerd die invloed hebben op de planning, zoals ontwerpwijzigingen voor het interieur. Contracten met de interieurpartijen waren nog niet vastgelegd, waardoor claims niet verwacht worden.
Het college betreurt de vertraging uiteraard, maar beseft tegelijkertijd dat de kwaliteit van het gebouw vooropstaat. Het uitgangspunt van het college is dat er een kwalitatief goed gebouw voor de komende vijftig jaar wordt opgeleverd, binnen de afgesproken financiële kaders van de gemeenteraad.

'Het zij zo!'

In overleg met de aannemer is de gemeente gekomen tot een nieuwe planning. Eind augustus en de herfstvakantie blijken niet haalbaar voor een verhuizing van Stichting Huis van Eemnes en Bibliotheek Gooi en meer. De kerstvakantie is de eerstvolgende logische mogelijkheid voor de verhuizing. "Hartstikke jammer en heel vervelend dat we het dit jaar niet gaan redden", zegt ook zakelijk leider Robert-Jan Vos. "Maar om met de woorden van Johan Cruijff te spreken: elk nadeel heeft zijn voordeel. We hadden het allemaal wel gered, maar eerlijk is eerlijk: we hadden heel veel druk op de ketel en die is er nu vanaf. Dat betekent overigens niet dat we achterover gaan leunen, maar iets meer lucht hebben we nu wel. Het zij zo! Wij hadden natuurlijk ons nieuwe seizoen graag in het nieuwe complex gestart, maar voor ons én onze gebruikers is het van uitermate groot belang dat de kwaliteit van het gebouw en de inrichting op het gewenste (top)niveau zijn. Als dit niet of niet voldoende gerealiseerd kan worden bij eerdere of te snelle oplevering accepteren wij de vertraging. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat het Huis van Eemnes in december wordt opgeleverd op het gewenste niveau en dat maakt het een mooie start van het nieuwe jaar!"

Projectleider Robert-Jan Vos: 'Elk nadeel heeft zijn voordeel'