Zonnige perioden, koud voor de tijd van het jaar

Het aprilweer toont zich deze week uitermate grillig. Na een paar warme dagen, zondag en maandag, oogt de luchtdrukverdeling op de weerkaart later deze week eerder winters. Langs de oostflank van een blokkerend hogedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen stroomt koude arctische lucht tot over het Noordzeegebied. Alleen de aprilzon warmt het nog een beetje op.

Donderdag en vrijdag

Donderdag en vrijdag vormen wolkenvelden en zonnige perioden het weerbeeld. Vrijdag kan er lokaal een bui vallen, mogelijk met hagel of met nattesneeuwvlokken. Er staat een schrale, soms vlagerige noordoostenwind. In de nacht daalt het kwik tot rond het vriespunt met kans op lichte vorst. Overdag blijft de temperatuur steken bij een maximum van circa 8 graden.

Het weekeinde

De normale ofwel gemiddelde maximumtemperatuur voor half april bedraagt 13 graden. Daar blijft het zaterdag royaal onder met 7 graden. In de nacht gaat het licht vriezen. Zondag is het met 10 graden iets minder koud. Beide dagen is het een mix van zonneschijn en wolken. Zaterdag kan nog een winterse bui vallen. Er staat een matige wind tussen noordoost en oost.

Weetje

Voor april geldt een normaal (= gemiddeld) aantal van 4 vorstdagen (= minimum < 0 graden). April kan soms ook vorstvrij verlopen, zoals in de zeer warme aprilmaanden van 2009 en 2011. April 2008 en 2013 telde acht vorstdagen en april 2003 zelfs tien. In de nacht van 9 april 2003 daalde het kwik tot -4.4 graden. Het record staat op 12 april 1986 met -6.6 graden.